AgriculturaLocal

Dezastru în agricultură! Importurile de cereale din Ucraina falimentează fermierii vasluieni care făceau producție

de Dănuț CIOBANU 

Importul cerealelor din Ucraina este pe cale să pună sectorul agricol din județul Vaslui pe butuci. Mulți fermieri au ținut pe stoc puținele cereale pe care le aveau în speranța unor prețuri mai bune. Cum prețurile au scăzut cu 40%, producătorii agricoli sunt la un pas de dezastru. În toamnă sunt așteptate numeroase sistări de activitate în agricultură și vor da faliment în primul rând fermierii care făceau producție.

Importul de cereale din Ucraina a afectat fundamental fermierii din județul Vaslui. Dan Hurduc, fermier din zona Costești și vicepreședintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că impactul este atât de mare, încât mulți fermieri nu își vor putea recupera cheltuielile pentru înființarea culturilor agricole. Problemele financiare vor persista chiar dacă în acest an au fost precipitații și se prognozează o producția agricolă bună.

„O să avem producții mari, dar prețurile au scăzut față de anul trecut. Au scăzut la un procent de 40% față de anul trecut. O să vedem din luna septembrie foarte mulți fermieri care își opresc activitatea, pentru că nu o să mai aibă nicio finanațare”, a spus Dan Hurduc.

Mulți fermieri au stat cu cerealele pe stoc, pentru că puteau vinde sub costuri, în speranța că vor mai fi anumite creșteri și vor avea posibilitatea să își poată valorifica producția la niște prețuri avantajoase.

„Prețurile au scăzut atât de mult, încât este apropape ireal, nu s-a mai întâmplat niciodată și fermierii sunt foarte bulversați și o să fie foarte complicat”, a explicat Dan Hurduc.

În prezent, prețurile la grâu și porumb sunt de 0,80 de lei/kilogram. Tocmai de aceeea lucrurile sunt dezastruaose pentru fermierii din cultura mare, pentru că au ținut cerealele pe stoc.

Mai mult, compensațiile anunțate de Ministerul Agriculturii sunt de numai 5 euro/tonă și este practic „o bătaie de joc” pentru fermieri. În acest context, fermierii vor mecanisme și predictibilitate în cadrul politicii agricole comune.

„Vor da faliment fermierii care făceau producție. Toată agricultura o să fie decapitalizată. Anii de succes în agricultură s-au încheiat. Moldova și sud-estul țării vor fi zonele cele mai afectate. În Ucraina se produce la costuri mici și dau marfa la un preț mic. Trebuie să fie gândită agricultura ca o afacere profitabilă, dacă nu se pare că zona noastră o să intre într-un declin major”, a mai spus Dan Hurduc.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button