În perioada 5-9 iulie 2023, Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava a fost gazda celei de-a III-a ediții a Olimpiadei Naționale de Creativitate Științifică organizată de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Suceava în parteneriat cu USV și Societatea Științifică Cygnus.
Olimpiada Națională de Creativitate Științifică (ONCS) este o competiţie interdisciplinară pentru echipe de elevi, care are drept obiective generale formarea şi dezvoltarea competenţelor specifice creativităţii în domeniul științific şi tehnic, cu scopul identificării de soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă societatea.
La aceasta competiție au participat aproape 100 de proiecte din toată țara, iar lotul județului Vaslui a obținut rezultate deosebite.
Echipa de la secțiunea Științe fundamentale seniori reprezentată de Toma Gabriel Teodor (Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu” Vaslui) și Iacob Loredana Maria (Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși) a obținut Mențiune cu proiectul Emisiile Chemiluminescente și aplicațiile lor.
Echipa de la secțiunea Științe aplicate seniori formată din elevii Chirițescu Denis și Mereuță Robert (ambii de la Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu” Vaslui a obținut Mențiune (ME) și Medalia de argint cu proiectul Counter Strike.
Echipa de la Științe aplicate juniori alcătuită din Chitic Rareș Adrian (Liceul Teoretic ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui) și Bujor Albert Gabriel (Școala Gimnazială ”Elena Cuza” Vaslui) a obținut Medalie de bronz cu proiectul Meka Arm.
Echipa formată din Gherghel Daria Antonia și Șopu Matei Alexandru (ambii elevi de la Școala Gimnazială ”Elena Cuza” Vaslui) au participat la secțiunea Tehnologia Informației juniori și au obținut Premiul III și Medalia de argint cu proiectul Intersecția Prieteniei.
Toți elevii își desfășoară activitatea de pregătire în cadrul Centrului Județean de Excelență Vaslui. Acești elevi sunt obișnuiți cu premii iar profesorii lor sunt deosebit de mândri de implicarea și interesul lor pentru interes, creativitate. Robert, un elev pasionat de robotică de foarte mic, a fost admis la liceu fără examen fiind premiat cu Premiul I la aceeași olimpiadă ONCS 2022. Matei are Mențiune la Concursul național de robotică Nextlab 2021. Daria, Robert și Rareș au obținut Mențiune la Concursul național de robotică Nextlab 2022. Denis a obținut anul trecut Premiul III la ONCS 2022.