LocalSocial

Muniții rămase neexplodate în localitățile Codăești, Bumbăta, Bârlad și Vaslui

Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al judeţului Vaslui a intervenit pentru asanarea terenului de muniții rămase neexplodate în localitățile  Codăești, Bumbăta, Bârlad și Vaslui.

Un gospodar din localitatea Codăești,  comuna Codăești a găsit un proiectil perforant trasor, calibrul 76 mm în timp ce săpa un șanț pentru construirea unui gard.

În timp ce efectuau lucrări agricole de sezon doi bărbați din localitatea Bumbăta, comuna Vetrișoaia au găsit la marginea unui drum agricol o grenadă defensivă. Bărbații nu au atins grenada, ulterior unul dintre aceștia apeland numărul unic pentru situații de urgență, 112.

În municipiul Bârlad, în timp ce mai mulți muncitori efectuau lucrări de întindere a unui strat balastru, unul dintre aceștia a descoperit un cartuș. Muncitorul a predat cartușul pirotehniștilor sosiți la fața locului.

În municipiul Vaslui, pe strada Racova, un bărbat a descoperit în propria gradină o bombă de aviație de casetă, proiectilul având greutatea de un kilogram.

În urma cercetărilor, în aceeași zonă a fost descoperit și un tub cartuș de calibrul 14,5 mm.

Toate proiectilele  descoperite au fost  transportate în siguranță la depozitul special amenajat pentru muniţiile  rămase neexplodate, acestea urmând a fi distruse în perioada următoare.

Muniţiile neexplodate pot constitui un real pericol, iar în cazul descoperirii unor astfel de elemente de muniţie neexplodată, trebuie anunţate imediat, prin numărul unic pentru situații de urgență 112, organele abilitate și respectate următoarele recomandări:

– nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;

– nu le introduceţi în foc;

– nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;

– nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;

– nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;

– nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;

– în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri ori sapaturi;

– nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button