altex
LocalSocial

Alarmă socială în satele județului Vaslui! Comunități îmbătrânite. Vârstnici cu probleme financiare grave

de Dănuț CIOBANU 

În timp ce majoritatea tinerilor părăsesc comunitățile rurale din județul Vaslui, autoritățile locale se confruntă cu un nou fenomen social. Satele sunt tot mai îmbătrânite, iar populația rămasă se confruntă cu probleme financiare majore. Procesul de îmbătrânire demografică la nivel local s-a adâncit comparativ cu 10 ani în urmă, remarcându-se creșterea ponderii populației vârstnice de 65 ani și peste.

În ciuda eforturilor făcute de primarii din județul Vaslui pentru îmbunătățirea nivelului de trai de la sate, lipsa locurilor de muncă nu poate reduce exodul populației active.

„În satele noastre a rămas o populație îmbătânită. Din păcate, sunt probleme financiare peste tot. Pensiile sunt cum sunt și o știm cu toții. Cei care activează doar în domeniul agricol și cei care sunt pe utilaje agricole au un salariu bun. Tinerii pleacă pentru că nu reușim să le oferim locuri de muncă”, a spus  Corneliu Stângă, primarul comunei Vetrișoaia.

De altfel, datele Recensământului Populației și Locuințelor – runda 2021 sunt îngrijorătoare pentru județul Vaslui. Față de populația rezidentă de 395.499 persoane, înregistrată de recensământul din anul 2011,  în decembrie 2021 în județul Vaslui locuiau efectiv 374.700 de peroane. Practic, la capitolul populație rezidentă, județul Vaslui a pierdut într-un deceniu 20.799 de persoane.

test

Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 10 ani în urmă (recensământul din 2011 – RPL2011), remarcându-se creșterea ponderii populației vârstnice (de 65 ani și peste). Indicele de îmbătrânire demografică s-a depreciat cu aproape 20 de puncte procentuale, crescând la 121,2 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (RPL 2021) comparativ cu 101,8 (RPL2011).

Concluzia acțiunii de control care a avut loc în perioada 10-16 iulie 2023 în centrele sociale din județul Vaslui este următoarea: Toate căminele sunt pline și au liste de așteptare pentru câțiva ani! În cele 54 de centre rezidențiale sunt cazați 202 copii, 341 de persoane în vârstă și 499 de adulți cu dizabilități.

Au fost controlate toate cele 54 de centre rezidențiale din județ din acestea, 47 sunt deținute de instituții publice, iar 7 sunt deținute de entități private. Controalele au vizat centrele sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități, copiilor din sistemul de protecție social și persoanelor vârstnice. Scopul principal al acestor controale a fost asigurarea respectării tuturor normelor și reglementărilor în vigoare în aceste instituții, pentru a se asigura un mediu sigur și adecvat pentru toți rezidenții.

În urma controalelor efectuate la centrele sociale s-au aplicat un numar de 729 de sancțiuni contravenționale, constând în avertismente și amenzi. Valoarea totală a amenzilor aplicate pe întreaga perioadă de control a fost de 190,6 mii lei.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button