De unde mai luăm bani?! Excedentul de 47 de milioane de lei din anul trecut finanțează 13 obiective de investiții
de Dănuț CIOBANU
Județul Vaslui înregistrează un deficit bugetar pe secțiunea de dezvoltare în valoare de 44 milioane de lei. Această sumă este acoperită din excedentul din anul trecut, care a fost de 47 milioane de lei. În contextul în care rezerva financiară se poate termina la o nouă rectificare, consilierii județeni au întrebat de unde se mai iau bani. Excedentul de anul trecut finanțează 13 obiective de investiții.
Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat rectificarea a VI-a a bugetului local pe anul 2023. În cadrul dezbaterilor, consilierii au făcut interpelări cu privire la deficitul pe anul curent și modul în care acesta este acoperit.
„Avem un deficit de 44 milioane de lei și fac legătura cu excedentul din anul 2022 care a fost de 47 milioane de lei. Ni s-a spus că putem finanța acest deficit pentru că avem excedent. Diferența mai este acum de 3,1 milioane de lei și rezerva se termină. Dacă mai facem vreo rectificare, de unde luăm bani?”, a întrebat Gheorghe Viziteu, consilier PNL.
Acesta a adăugat că acest excedent contabilizat la finalul anului trecut a fost alocat în întregime pentru secțiunea de dezvoltare. În acest context, consilierul a întrebat care este stadiul de execuția a celor 13 obiective de investiție care sunt finanțate cu bani din excedent.
Aparatul de specialitate din cadrul CJ Vaslui a explicat că proiectele sunt în diferite stadii de execuție, iar în ceea ce privește deficitul înregistrat la această dată el este doar pe secțiunea de dezvoltare. Suma de 3,8 milioane de lei este acum o economie și se poate mări deficitul cu această sumă.
Potrivit rectificării aprobate de consilierii județeni, pe de o parte, veniturile totale se diminuează cu suma de 32.387.799 lei. Astfel, secțiunea de funcționare se suplimentează cu suma de 6.539.839 lei, iar veniturile la secțiunea de dezvoltare se diminuează cu suma de 38.927.638 lei.
Pe de altă parte, diminuarea totală a celtuielilor este în sumă de 27.964.503 lei. Mai exact, secțiunea de funcționare se majorează cu suma de 6.539.839 lei și secțiunea de dezvoltare se diminuează cu suma de 34.504.342.
Practic, la capitolul „asigurări și asistență socială”, fondurile se diminuează, pe total, cu suma de 31.970.281 lei. Proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 se diminuează cu suma de 24.860.398 lei, iar cheltuielile de capital se diminuează cu suma de 13.613.912 lei.
În schimb, cheltuielile de personal se suplimentează cu suma de 4.500.000 lei, iar cheltuielile cu bunuri și servicii se suplimentează cu 1.385.450 lei.
Diminuarea atât a cheltuielilor, cât și a veniturilor are drept cauză propunerilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui care, pe partea de dezvoltare, întâmpină probleme majore în a finaliza implementarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și programul de interes național.