Home » Business » Ordonanța austerității lovește sever afacerile! În loc de venituri în plus, mai multe falimente și șomaj

Ordonanța austerității lovește sever afacerile! În loc de venituri în plus, mai multe falimente și șomaj

de Dănuț CIOBANU 

Impactul ordonanței austerității al nivelul mediului economic este dezastruos. Doar în luna septembrie, 128 de firme au ieșit de pe piață, în timp ce au fost contabilizate doar 99 de înmatriculări de firme noi. Practic, se confirmă avertismentul oamenilor de afaceri, care au susținut că majorarea fiscalității va crește atât numărul falimentelor cât și rata șomajului. 

Ordonanța austerității aprobată de Guvernul Ciolacu are consecințe grave la nivelul mediului de afaceri din județul Vaslui. Doar în luna septembrie 2023 au ieșit de pe piață 128 de firme.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 30  septembrie 2023 au fost suspendate 185 de firme (24 în luna septembrie), iar alte 286 de societăți au fost dizolvate (46 în luna septembrie). De asemenea, au fost radiate din Registrul Comerțului 519 firme (54 în luna septembrie), iar alți 35 de operatori economici au intrat în insolvență (4 în luna septembrie).

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a avertizat că în actualul context economic majorarea taxelor și impozitelor pentru IMM-uri va conduce la o creștere exponențială a falimentelor.

„Când inflația e în creștere, totul este în dezavantajul IMM-urilor. Potrivit acestei ordonanțe, 85% din veniturile previzionate a fi colectate la bugetul statului cad pe umerii IMM-urilor și doar 15% pe partea bugetară. IMM-urile nu au cum să crească prețurile pentru că nu au cui să mai vândă și vor ajunge în faliment. Sistarea activităților economice va fi în final în dezavantajul statului, iar rata șomajului va crește”, a explicat Ovidiu Copacinschi.

În cursul lunii ianuarie 2023, Comisia Națională de Prognoză a publicat  „Proiecţia principalilor indicatori  economico – sociali în PROFIL TERITORIAL 2022 – 2026”. La capitolul creștere economică, perspectivele de dezvoltare pentru județul Vaslui sunt modeste.

La finalul acestui an, valoarea produsului intern brut al Vasluiului va fi de 13,4 miliarde de lei, prețuri curente.

Celelalte județe din Regiunea Nord-Est vor avea următoarele valore ale PIB-ului la finalul anului acesta: Bacău –  29,9 miliarde de lei; Botoșani – 15,3 miliarde de lei; Iași – 53,2 miliarde de lei; Neamț – 21,4 miliarde de lei; Suceava – 28,6 miliarde de lei.

Prognozele economice pentru următorii ani indică o creștere a PIB-ului pentru județul Vaslui în 2026 la valoarea de 17,2 miliarde de lei. Dacă ne raportăm la județul Botoșani, care mulți ani a fost încadrat între cele mai sărace județe din Moldova alături de Vaslui, PIB-ul va fi de 19,6 miliarde de lei.

Practic, diferența economică prognozată între cele două județe la sfârșitul acestui an va fi de 1,9 miliarde de lei, în timp ce la finalul anului 2026 previziunile arată că PIB-ul județului Botoșani va fi mai mare decât al județului Vaslui cu 2,4 miliarde de lei.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*