Home » Local » Campania „Detector pentru viață”! Mai multe familii din județul Vaslui vor primi gratuit detectoare de fum

Campania „Detector pentru viață”! Mai multe familii din județul Vaslui vor primi gratuit detectoare de fum

Un număr de 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon, donate de E.ON și Delgaz Grid, vor ajunge în locuințele românilor cu ajutorul pompierilor de la I.S.U județene. Campania face parte din parteneriatul „Împreună pentru siguranță”, încheiat în anul 2012.

Peste 6.600 de incendii la locuințe (în medie 18 pe zi) au avut loc, anul trecut,în România.Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U), incendiile au afectat 1.125 de persoane, dintre care268 și-au pierdut viața.Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale cât mai ales salvarea de vieți omenești.

Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situații,detectoarele de fum, de monoxid de carbonși cele de gaz pot face diferența între un incident minor și o tragedie. Aceste dispozitive au, în primul rând, un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate. De aceea, ele pot avea un rol decisiv în limitarea efectelor unui incendiu sau pot preveni o acumulare de gaz cu consecințe dezastruoase.

Parte a eforturilor de conștientizareși educare privind prevenirea acestor riscuri,E.ON și Delgaz Griddonează, în cadrul parteneriatului„Împreună pentru siguranță”, 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carboncătre Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U). Acestea vor fi distribuite gratuit către familiidin județele: Alba, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

Acțiunea este parte a campaniei „Detector pentru viață” care se desfășoară în cadrul „Săptămânii Protecţiei Civile din România”șiîși propune să evidențieze importanța montării detectoarelor în locuințe, dar șinecesitatea curățării și reparației coșurilor de fum.Mesajele campaniei sunt difuzate la nivel național prin intermediul posturilor TV, radio și al platformelor social media.

Potrivit datelor I.G.S.U, cauzele principale care duc la incendii în locuințe sunt: coșurile de fum defecte sau necurățate(33%), instalațiile electrice defecte(23%), mijloacele de încălzire(14%), focul deschis(8%) și alte împrejurări(22%).Astfel, din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire, necurățarea coșurilor de fum sau exploatarea neconformă a instalațiilor electrice, anul trecut, 94 de persoane au decedat în urma intoxicării cu fum și monoxid de carbon.

E.ON, Delgaz Grid, D.S.U. și I.G.S.U.derulează de 12 ani campanii naționale de informare și conștientizare a consumatorilor privind riscurile la care se expunîn cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie, fie că vorbim despre electricitate sau despre gaze naturale, iar mesajele acestora au ajuns anual la milioane de români.
În urmacampaniilorcomune desfășurate în cadrul parteneriatului  „Împreună pentru siguranță”, dar şi a investiţiilor derulate consecvent, an de an, de cătreDelgaz Gridpentru modernizarea infrastructurii de distribuţie, frecvența incidentelor de acest tip a scăzut semnificativ.
Astfel, între 2013-2022, în rețeaua de distribuție a Delgaz Grid, s-a redus la jumătate numărul exploziilor (49%), anual înregistrându-se, în medie, 16 astfel de incidente, faţă de 31 produse în perioada 2007-2012. Și numărul victimelor a scăzut cu 37%, iar cel al persoanelor decedate cu 43%.

În ceea ce priveşte intoxicaţiile cu monoxid de carbon, media anuală a ultimilor 12 ani este de 16 evenimente comparativ cu 40în perioada 2007-2012, reprezentând o reducere de peste 60%. De asemenea, numărul victimelor afectate de intoxicații a scăzut cu 67%, la fel și cel al persoanelor decedate.
Cauzele principale ale exploziilor produse în zona de activitate a Delgaz Gridrămân manevrarea greşită a aparatelor alimentate cu gaz sau improvizaţiile la instalaţiile interioare. În cazul intoxicaţiilor, cauza principală o reprezintă monoxidul de carbon acumulat în încăperi, în principal ca urmare a neevacuării sau evacuării insuficiente a gazelor arse prin coşuri de fum neetanșe sau obturate, dar și urmare a folosirii aragazului pentru încălzirea locuințelor.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*