Municipiul Vaslui rămâne fără economie! După ce s-a închis marea industrie și mica industrie își restrânge activitatea
de Dănuț CIOBANU
Unele zone de industrie mică din municipiul Vaslui se transformă în zone de locuințe individuale. Consilierii locali au avertizat că după falimentul marii industrii și mica industrie își restrânge serios activitatea. Vasluiul nu are un parc industrial, investitorii ocolesc orașul, iar acest lucru trebuie să alarmeze adminsitrația locală.
Consiliul Local Vaslui a aprobat în unanimitate Planul Urbanistic Zonal – „Schimbarea destinației unei subzone din unităţi de industrie mică, depozitare şi servicii în zona de locuinţe individuale, strada Burebista”.
Terenul în suprafaţă totală de 9,48 ha este situat în intravilanul municipiului Vaslui. Documentația de urbanism vizează sistematizarea şi reglementarea unei zone de intravilan, inclusiv amenajări peisagistice, mobilier urban, parcări, împrejmuiri, spaţii de joacă, spaţii verzi, asigurarea utilităţilor pentru toate proprietăţile.
În timpul dezbaterilor, Valentin Dragomir, consilier PNL, a tras un semnal de alarmă privind restrângerea activității micii industrii.
„După ce s-a închis marea industrie din municipiul Vaslui și mica industrie se restârnge. Să fie o problemă pentru viitorul primar și pentru Consiliul Local. Domnul primar, de trei legislaturi vorbește de un parc industrial. Nu s-a făcut nimic. Dar nu din vina lui, a primăriei sau Consiliului Local Vaslui. Investitorii ocolesc Vasluiul! Că este de vină infrastructura, taxele locale, legislația din finanțe, este un fapt ce reprezintă un motiv de îngrijorare”, a spus Valentin Dragomir.
În primele zece luni ale anului trecut, în județul Vaslui au fost înmatriculate doar cinci societăți cu participare străină la capitalul social subscris.
În perioada 1991 – 2022, în județul Vaslui s-au înregistrat 633 de societăți străine, ceea ce înseamnă la nivel național un procent de numai 0,21% din totalul societăților străine. Valoarea totală a investițiilor străine este de 44.966.800 euro. Printre județele codașe la investiții străine se află Mehedinți cu 49,7 milioane de euro și Gorj cu 11,1 milioane de euro. La polul opus se află județul Timiș cu investiții de 2 miliarde de euro.
Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat în luna ianuarie 2024 „Proiecţia principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial 2023 – 2027”.
La finalul acestui an, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat pentru județul Vaslui se ridică la suma de 15,3 miliarde de lei. În anul 2027, prognozele oficiale indică pentru județul Vaslui un PIB în valoare de 19,3 miliarde de lei.
În același an, valoarea produsului intern brut pentru celelalte județe din Regiunea Nord-Est va fi următoarea: Bacău – 43,6 miliarde de lei; Botoșani – 20,7 miliarde de lei; Iași – 77 miliarde de lei; Neamț – 30,6 miliarde de lei; Suceava – 39,1 miliarde de lei.
PIB-ul este un indicator al activităţii de producţie la nivel de ţară sau regiune, fiind un instrument util pentru măsurarea şi compararea nivelului economic de dezvoltare.