LocalSocial

Amenzi grele! Agenți economici din zona municipiului Vaslui, taxați de comisarii de mediu

de Dănuț CIOBANU 

Garda de Mediu Vaslui a aplicat două amenzi pentru abandonarea ilegală a deșeurilor de azbest. O amendă în valoare de 70.000 lei a fost dată pentru un agent economic care a abandonat deșeurile, iar o altă amendă de 40.000 lei a primit firma care a generat respectivele deșeuri. 

„Azbestul, deși apreciat în trecut pentru proprietățile sale izolante, este acum cunoscut pentru riscurile severe pe care le prezintă pentru sănătate. Abandonarea ilegală a deșeurilor de azbest reprezintă o amenințare gravă atât pentru sănătatea publică, cât și pentru mediu”, a spus Gabriel Laic, comisar șef al Gărzii de Mediu Vaslui.

Riscuri pentru Sănătate și Mediu: Inhalarea fibrelor de azbest poate cauza boli grave, cum ar fi azbestoza, mezoteliomul și cancerul pulmonar; Contaminarea solului și a apei poate afecta sănătatea comunităților locale; Materialul este persistent și poluează pe termen lung.

Deșeurile de azbest trebuie manipulate de personal specializat și eliminate în facilități autorizate.

„Abandonarea deșeurilor de azbest în locuri interzise este periculoasă și ilegală. Respectarea reglementărilor și colaborarea dintre comunități și autorități sunt esențiale pentru protejarea sănătății publice și a mediului”, a mai spus Gabriel Laic.

În ultimii ani, la nivelul județului Vaslui s-a înregistrat o creștere semnificativă a deșeurilor din construcții şi desființări. Astfel, s-a constatat o creștere semnificativă, de circa 131%  pentru anul 2021 și respectiv 157% pentru anul 2022, a cantității de deșeuri colectate de către operatorii de salubrizare atât de la populație, cât și de la unități economice, față de cantitatea colectată în anul de referință.

La momentul elaborării Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD) în județul Vaslui nu au fost puse la dispoziție date privind generarea deșeurilor din construcții și desființări.

„Astfel, la realizarea PJGD, estimarea cantității de deșeuri din construcții și desființări generate a fost realizată pe baza următorilor indici de generare: 250 kg/locuitor x an pentru mediul urban; 80 kg/locuitor x an pentru mediul rural”, se arată în Raportul de evaluare a gradului de implementare a Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor în județul Vaslui în perioada de monitorizare 2021-2022.

În perioada de 2021-2022, autoritățile de mediu au monitorizat  Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor din județul Vaslui. Atât în mediul urban, cât și în rural s-a constatat o scădere semnificativă a cantităților colectate de deșeuri menajere. De asemenea, s-au înregistrat procente scăzute în ceea ce privește colectarea deșeurilor de hârtie și carton, plastic, deșeuri compozite etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button