Social

Sărbătorea de Ovidenii, credințe și obiceiuri

Astăzi, la Bârlad este sărbătorit hramul Bisericii Ovidenia (situată în apropierea Pieții Sf. Ilie), unde credincioșii sunt așteptați pentru a participa la slujba religioasă.

Ovidenia este una dintre cele mai importante sărbători din Postul Crăciunului. Motivul acestei sărbători constă în aducerea cu evlavie în Templul Legii vechi din Ierusalim, a Fecioarei Maria la vârsta de trei ani. Acest episod nu se găsește consemnat în Biblie, ci se bazează numai pe tradiția Bisericii, perpetuată din generație în generație prin viu grai și fixată în cele din urmă în scris.

În ziua de Ovidenii se dă de pomană lumina de veci, lumânarea a cărei flacără se spune că nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă. Se aprind lumânări pentru morți, în special pentru cei la căpătâiul cărora nu s-a aflat nimeni atunci când au plecat spre cele veșnice.

Cuvântul „ovidenie” provine din termenul slav „vovedenie”, semnificând „introducere sau aducere”, ce a căpătat în popor o conexiune cu verbul „a vedea” (prin intermediul cuvântului „vedenie”).

Dincolo de semnificația religioasă a zilei, există acele credințe și obiceiuri care au conotații păgâne și care conferă sărbătorii un soi de misticism care se pierde de la o generație la alta.

Despre Ovidenii se spune că deschid porțile iernii, ziua având și rol de predicție. Dacă afară e frumos și senin, anul viitor va fi secetos, dacă plouă și e frig, anul viitor va fi ploios și cu multe boli. Ovidenia este considerată o sărbătoare a luminii, care sparge întunericul morții.

În această zi, gospodinele din Moldova, în special cele de la țară, obișnuiesc să pregătească plăcinte cu varză sau cu dovleac, pe care le împart de pomană împreună cu o lumânare din ceară albă, simbol al purității Maicii Domnului. Ca și de Crăciun, tradiția spune că astăzi se deschide cerul și vitele vorbesc.

Se crede că această zi influențează și puterea de viziune a vrăjitoarelor, care acum „văd cel mai bine”, fac farmece, descântă și ghicesc viitorul. Tot astăzi, femeile încep să ungă cu usturoi locurile de trecere (prag, ferestre, cuptor), ca să nu intre farmecele în casă, pentru că, potrivit credinței populare, urmează o perioadă în care forțele malefice se vor descătușa.

Se mai spune în popor că în dimineața de Ovidenii înflorește Iarba fiarelor, o plantă miraculoasă și otrăvitoare, capabilă să înmoaie fierul și să deschidă orice lacăt. Ea crește pe locuri greu accesibile, pe stânci abrupte, în desișul pădurilor, în locuri mlăștinoase și este invizibilă ziua, iar noaptea scânteiază și arde ca o flacără roșie sau argintie. (Roxana CUCU)

Related Articles

Back to top button