Social

Tradiții și obiceiuri de „Mucenici”

de Roxana NĂSTASĂ

Pe 9 martie, în fiecare an, se sărbătoresc cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia care au fost uciși pentru că și-au mărturisit credința pentru Hristos. De-a lungul timpului au existat diverse tradiții și obiceiuri ce se practică în această zi, în unele zone ale țării ele dăinuind și astăzi.

Cei 40 de mucenici au trăit în vremea Împaratului Licinius – prigonitor al creștinilor, în anul 300 după Hristos. Erau soldați creștini, făceau parte din Legiunea a XII-a și au fost uciși după ce și-au mărturisit credința pentru Iisus Hristos.

Conform tradiției, se spune că, în această zi, Sfinții Mucenici se adună pentru a participa la un sobor de dezghețare a pământului și de slobozire a căldurii, ei bătând, în acest scop, cu ciomegele în pământul înghețat.

În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți sfinți mucenici sau brădoși. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

În Dobrogea, se păstrează aceeași formă, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

În Muntenia, pe lângă brădoșii obișnuiți, se face un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.

În afară de mucenicii pregătiți de gospodine, un obicei des întâlnit în această zi, este aprinderea focurilor care simbolizează arderea iernii și renașterea primăverii. Prin acest ritual magic, practicat în Banat, Crișana, Muntenia, Oltenia, Dobrogea și sudul Moldovei, se dorea sprijinirea Soarelui în depășirea momentului critic al echilibrului perfect între lumină și întuneric. Astfel, în curți și grădini se strângeau, în ziua de Mucenici, gunoaiele grajdurilor și uscăturile grădinii și se aprindea focul cu ele.

În Transilvania, era obiceiul ca tinerii să sară peste foc în ziua de Mucenici, pentru a li se îmbiba hainele cu fum, acesta având rol de purificare.  În alte zone, chiar și vitele erau trecute prin foc pe 9 martie ca să fie apărate de boli. După cum erau flăcările și direcția fumului, se făceau diferite previziuni asupra vremii.

Un alt obicei în această zi, practicat în toate comunitățile rurale era acela de a se scoate plugul la arat, momentul fiind marcat de respectarea unor interdicții sau de oficierea unor practici cu caracter simbolic. De asemenea, în fața animalelor de muncă se așeza în această zi un ou, în credința că, dacă acesta va rămâne întreg după pornirea carului, atunci și plugarilor le va merge bine pe toată durata plugăritului.

Related Articles

Back to top button