Social

Emil Gârleanu, comemorat la CARP

de Mihaela NICULESCU

Ieri, s-au împlinit 101 ani de la moartea lui Emil Gârleanu, scriitorul copiilor și al universului mic. Cu acest prilej, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Bârlad a organizat o activitate de rememorare a operei lui Gârleanu, iar în partea a II-a a fost lansat numărul 21 al revistei „Viața noastră”, dedicat copiilor, cu articole scrise de copii.

Viata noastraÎn prezența unui public din care n-au lipsit copiii, puțini, ce-i drept, profesorul Gruia Novac a readus în memoria bârlădenilor opera lui Emil Gârleanu, exemplificând-o prin citirea unor fragmente din povestioarele scriitorului, din cunoscutul volum „Din lumea celor care nu cuvântă”.

Emil Gârleanu, un scriitor sensibil, aproape de lumea gâzelor, păsărilor și animalelor, a fost criticat de unii și apreciat de alții. Eugen Lovinescu spunea despre Gârleanu că este un scriitor minor, duios, liric, fără o viziune de mare povestitor. Cititorii au avut și au părerea lor. Volumul «Din lumea celor care nu cuvântă» este socotit un fel de bestiar (antologie de fabule). Un alt critic, Dumitru Murărașu, scria pe la 1934, în volumul «Istoria literaturii române», că scrierile lui Gârleanu amintesc de opera Otiliei Cazimir”, a declarat profesorul Gruia Novac.

Emil Gârleanu, poetul gâzelor, gândacilor, buburuzelor, ciocârliilor, cărăbușilor, vulturilor, al animalelor domestice și sălbatice, dar și al plantelor, a reușit prin scrierile sale să scoată în evidență însușiri pe care oamenii ar trebui să le ia în seamă. Lumea mică descrisă de Emil Gârleanu ar trebui luată de lumea mare, a oamenilor, ca pe un exemplu de hărnicie, perseverență, tenacitate și devotament.

Emil Gârleanu s-a născut în 1878 la Iași, unde a urmat Școala militară. În 1902 este mutat disciplinar la Bârlad, unde a stat ca ofițer până în 1906 și unde s-a apropiat de George Tutoveanu, Tudor Pamfile și Toma Chiricuță, s-a apropiat de lumea scriitorilor.

„În 1904 a scos singur revista «Făt – Frumos», una dintre cele mai bune reviste sămănătoriste din țară, care a rămas ca un punct strălucitor în publicistica națională și locală a vremii”, a mai precizat Gruia Novac.

Pentru contribuția deosebită pe care a avut-o în activitatea culturală bârlădeană, a fost dezvelit un bust al scriitorului Emil Gârleanu. Opera sculptorului Gheorghe Alupoaei a fost amplasată în 1971 în fața Școlii nr.1 din Bârlad, la 50 de ani de la înființarea unității de învățământ. Și astăzi, Emil Gârleanu ne zâmbește de pe soclu, la fel de sensibil precum sunt și scrierile sale.

Related Articles

Back to top button