Sanatate

Infecțiile nosocomiale lovesc din nou: Anchetă epidemiologică la Spitalul Bârlad

Direcția de Sănătate Publică Vaslui a demarat o anchetă epidemiologică la Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad. Măsura a fost luată după ce mai multe persoane internate s-au infectat cu clostridium difficile, o bacterie care le poate pune viața în pericol.

Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad este, în aceste zile, ținta unei anchete epidemiologice efectuate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui. Motivul: la începutul lunii, au fost semnalate opt infecții cu bacteria clostridium difficile, un germene foarte periculos.

„Două au fost infecții comunitare (s-au îmbolnăvit acasă – n.r.), două au fost recăderi și patru au fost infecții nosocomiale (intraspitalicești – n.r.). Pentru a se preveni extinderea infecțiilor, s-a dispus luarea unor măsuri de către reprezentanții spitalului: utilizarea unui dezinfectant special, mai puternic, izolarea celor infectați, informarea pacienților cu privire la regulile de igienă pe care trebuie să le respecte”, a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.

Într-unul dintre cazuri, victima este o asistentă medicală care a contractat bacteria de la o pacientă avută în grijă la Secția Medicală.

„Suntem în plină anchetă epidemiologică și cu DSP Vaslui. Vineri, aveam patru cazuri de infecții nosocomiale cu această bacterie. Sunt forme medii și ușoare de boală, iar pacienții au fost izolați la Boli Infecțioase. Infecția nosocomială cu clostridium circulă prin spitalele din România, numai în 2013, la nivelul întregii țări, fiind raportate 8.300 de cazuri. La noi, în 2013, am avut cazuri sporadice. La finalul anchetei, vom da mai multe informații”, ne-a spus Gabriela Daniș, directorul medical al Spitalului Bârlad.

Deși, în acest moment, nu se pune problema unei carantine, pacienții infectați au fost izolați, iar conducerea unității a dispus limitarea traseismului de orice fel, inclusiv a vizitelor aparținătorilor.

Ce este clostridium difficile

Clostridium difficile este o bacterie care afectează, în special, persoanele în vârstă internate în spital pe termen lung sau care urmează tratamente medicamentoase pe termen lung și apare, de obicei, după utilizarea antibioticelor. În ultimii ani, infecțiile cu această bacterie au devenit din ce în ce mai frecvente, severe și dificil de tratat. Anual, zeci de mii de oameni capătă această boală.

Cele mai frecvente simptome sunt diareea apoasă de trei sau mai multe ori pe zi, timp de mai multe zile, crampe abdominale și disconfort abdominal. În cazurile severe, colonul se inflamează sau se formează ulcerații care pot sângera sau suprainfecta. Simptomele infecției severe sunt: crampe și dureri abdominale, sânge și puroi în scaun, greață, deshidratare, pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate. Clostridium difficile poate fi întâlnită atât în sol, aer, apă, cât și în fecalele umane și animale.

Related Articles

Back to top button