Social

Grigore Ignat – 125 ani

Atât s-a împlinit zilele acestea de când s-a născut cel mai mare erou bârlădean căzut în luptele de la Mărășești. El a fost ridicat la rangul de erou național.

La sfârșitul săptămânii trecute s-au împlinit 118 ani de la nașterea eroului național căpitan Grigore Ignat, cel mai viteaz ostaș bârlădean care și-a pierdut viața în luptele de la Mărășești.

Tatăl său, Enache Ignat, era un cunoscut cadru miliar, participant la Războiul de independență din 1877 – 1878. A urmat școlile de ofițer de infanterie, de infanterie și de trageri a infanteriei.

La izbucnirea primului război mondial, Grigore Ignat a luptat pentru apărarea mai multor localități din Dobrogea. Pentru faptele sale vitejești, la 1 noiembrie 1916, a fost avansat la gradul de căpitan. Un an mai târziu, a urmat „școala model pentru mitraliere” Botoșani, apoi a fost numit director al „școlii complementare a cunoștințelor elevilor plutonieri”.

S-a reîntors pe front unde, în fruntea unei companii de mitraliere, a participat la luptele de la Mărășești. ~n bătălia pentru ocuparea cotei 100 din pădurea „Răzoare”, a fost străpuns de o baionetă nemțească. Căpitanul Grigore Ignat a murit la numai 27 de ani, apărându-și țara. A fost declarat „Erou național”.

Traian Nicola descrie în „Valori spirituale tutovene” momentul sângeros al morții viteazului ostaș: „Căzând unul câte unul din mitraliorii subunității sale, rămâne singur, trăgând disperat în inamic, până când germanii, trecând peste multitudinea cadavrelor create de căpitanul Grigore Ignat în fața mitralierei sale, sar la el cu baioneta, sfârtecându-l sălbatic și vrăjmășește. ~n timpul și mulți ani după război, numele eroului național Grigore Ignat era pe buzele tuturor românilor”.

În semn de prețuire, în urmă cu mai mulți ani, autoritățile locale i-au acordat numele unei străzi din localitate. (S.M.)

Back to top button