Sanatate

Economii din lefurile angajaților: Spitalul Județean stă pe un butoi de pulbere

În aceste zile, la Spitalul Județean de Urgență Vaslui este forfotă mare. Conducerea celei mai mari unități spitalicești din județ este nevoită să facă economii de peste 300.000 de lei lunar, iar cei mai afectați sunt angajații, șefii intenționând să-i lase fără tichete de masă și anumite sporuri.
Personalul Spitalului Județean de Urgență Vaslui se află în pragul unui scandal monstru, după ce conducerea a anunțat că intenționează să taie din salarii. Măsura vine după ce șefii celui mai mare spital din județ au fost anunțați că unitatea va avea un buget lunar de doar 3,8 milioane de lei, dintre care 3,2 milioane de lei reprezintă cheltuielile cu salariile, o sumă insuficientă pentru acoperirea în totalitate a actualelor lefuri (însumând peste 3,5 milioane de lei).
Ca urmare, managerul spitalului este nevoit să găsească soluții pentru ajustarea cheltuielilor de personal cu peste 300.000 de lei. Într-o primă fază, s-a dorit tăierea anumitor sporuri aferente medicilor, însă aceștia au sărit ca arși și au amenințat cu acțiuni de protest. Pentru a nu-i supăra, conducerea s-a orientat către celelalte categorii de angajați, cerându-le acordul în scris cu privire la renunțarea la tichetele de masă. Însă, pentru a acoperi în totalitate minusul de la capitolul salarii, cadrele medicale vor pierde și anumite bonificații. Astfel, un asistent medical cu vechime se va trezi cu un minus de până la 500 de lei lunar pe card.
“Ori sunteți de acord cu această măsură, ori suntem nevoiți să facem concedieri”, au fost cuvintele prin care șefii Spitalului Județean au motivat intenția de tăiere a lefurilor.
Conducerea celei mai mari unități cu paturi din județ susține că încă nu s-a luat o decizie.
“Sunt doar discuții, însă intenția noastră e să nu mai acordăm tichete de masă și anumite sporuri. Trebuie să facem o economie de peste 300.000 de lei. Vom organiza mai multe întâlniri cu sindicatele și ceilalți factori de decizie pentru a se pune în practică soluția cea mai convenabilă”, a declarat managerul spitalului, Ana Rinder.
Sindicatele încă nu au o variantă care să nu afecteze salariile, luând deocamdată în discuție doar inițiativele conducerii spitalului.
“Analizăm orice propunere venită din partea administrației, însă nu am ajuns la nicio înțelegere în momentul de față. Sunt doar câteva variante anunțate, dar care încă sunt discutate”, a afirmat Daniela Clătinici, președintele Uniunii Județene «Sanitas» Vaslui.
În prezent, Spitalul Județean de Urgență Vaslui are 1.193 de salariați.

Related Articles

Back to top button