altex
Social

Panaramă la Pungești

Sâmbătă, 7 decembrie, nemulțumiți de numărul redus de militanți anti-Chevron care s-au adunat la Pungești, protestatarii s-au gândit să compenseze printr-o bătaie cu jandarmii. Actele de violență au obligat conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului să ia măsuri fără precedent: 15 indivizi s-au ales cu dosare penale, iar alți 17 au primit amenzi contravenționale.
În pofida agitației de pe internet din ultimele zile, doar vreo 400 de activiști anti-Chevron au făcut, sâmbătă, deplasarea la Pungești, mai exact în satul Siliștea, acolo unde au găsit alți 100 de protestatari în așteptare. Parcă pentru a compensa prezența modestă numeric, respectivii s-au dovedit a fi mult mai agresivi decât în zilele precedente.
La un moment dat, un grup a spart cordonul format de jandarmi și a năvălit spre baza unde Chevron a început lucrările de instalare a unei sonde de foraj. Enervați la culme, „ecologiștii” au dărâmat gardurile împrejmuitoare.
Au urmat scene horror, ambele tabere folosind forța pentru a se impune. Abia după aproximativ 30 de minute, jandarmii au reușit să elibereze terenul și să îi împingă pe protestatari spre ieșirile din localitate.
Actele de violență menționate au determinat conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui să pună în aplicare Ordinul 60/2010, emis de Ministerul Administrației și Internelor, ceea ce înseamnă că toată comuna Pungești a fost declarată „zonă specială de siguranță publică“ pe perioadă nedeterminată.
„Din cauza acțiunilor violente și repetate ale protestatarilor din zilele de 16 octombrie, 2, 3, 4, 5, 6 și 7 decembrie, prin dispoziția șefului IPJ Vaslui, comuna Pungești a fost decretată ca fiind zonă specială de siguranță publică“, ne-a declarat maiorul Marius Țăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

15 dosare penale
Tensiunile au reizbucnit atunci când forțele de ordine au început să-i ducă la dube pe o parte dintre protestatari, în speță pe cei care au refuzat să se legitimeze. Oamenii s-au culcat pe drum, iar în momentul în care jandarmii au trecut la evacuare, a început obișnuita panaramă cu vaiete.
De exemplu, un brașovean a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, acuzând dureri în zona toracică, însă după doar câteva minute a fost externat… Un alt protestatar a solicitat și el ajutorul unui echipaj medical, dar s-a constatat că nu avea nimic…
În total, un număr de 32 de persoane au fost conduse la sediul Poliției. 14 dintre ele s-au ales cu dosare penale pentru ultraj contra bunelor moravuri, iar una pentru port ilegal de armă albă (cuțit). Mai mult, în urma unor percheziții efectuate în corturile amplasate în așa-zisa „tabără de rezistență”, oamenii legii au descoperit o cutie cu 20 de obiecte pirotehnice din clasa a treia, cu efect luminos și zgomotos, că tot se apropie revelionul!
„De asemenea, au fost găsite șapte recipiente din plastic cu benzină, cu capacitatea cuprinsă între doi și cinci litri, în total 20 de litri, și o sticlă de un litru ce avea atașat un fitil din material textil. Toate obiectele  pe bază de amestecuri pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării, polițiștii continuând cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere fără drept de obiecte pe bază de amestecuri pirotehnice“, se arată într-un comunicat de presă al Jandarmeriei.
În consecință, ieri, la Siliștea, și-au făcut apariția și polițiștii criminaliști, pentru a aduna probele. Nici reprezentanții Chevron România nu au stat degeaba și au făcut o plângere penală la IPJ Vaslui pentru distrugerile provocate de protestatari.
Pentru a se restabili în totalitate liniștea și ordinea publică, la solicitarea conducerii Jandarmeriei Române, sâmbătă după-amiază, Chevron a anunțat suspendarea operațiunilor în comuna Pungești.

Chevron și-a reluat lucrările
Duminică dimineață, Chevron România a și reluat activitățile specifice în perimetrul de la Siliștea.
„Prioritatea noastră este să desfășurăm aceste activități într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Respectăm dreptul persoanelor de a-și exprima opiniile, însă credem că acesta trebuie exercitat în limitele legii“, au transmis reprezentanții companiei.
Reamintim că, pe 3 octombrie, Chevron România a obținut autorizația de construire a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce a primit toate avizele necesare de la autoritățile statului pentru prospectarea solului. Suprafața totală pe care se va întinde platforma de este de 20.298 de metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Related Articles

Back to top button