Sanatate

Grevă spontană la Spitalul Județean: “Avem salarii de mizerie”

Peste 300 de medici, asistente și infirmiere au protestat, ieri, de la prima oră, în fața birorurilor conducerii Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Oamenii s-au declarat nemulțumiți de deciziile de a li se tăia tichetele de masă și unele sporuri. «Nu găsiți soluția, dați-vă demisia!» și «Vrem bonurile înapoi, nu vă bateți joc de noi!» au strigat angajații spitalului.
Recentele hotărâri luate de conducerea Spitalului Județean de Urgență Vaslui cu privire la reducerea cheltuielilor de personal i-au făcut pe medici, asistente și membrii personalului auxiliar să protesteze ieri, de la prima oră, în fața birourilor șefilor unității. Activitatea medicală nu a avut de suferit, cei adunați fiind din schimburile doi și trei.
„Vrem tichetele înapoi, nu vă bateți joc de noi!” și „Nu găsiți soluția, dați-vă demisia!”, s-a strigat din când în când dinspre cei prezenți la protest.
Confruntată un deficit bugetar de 150.000 de lei (1,5 miliarde de lei vechi) încă din prima lună a anului, conducerea spitalului a luat decizia de a tăia cele 20 de tichete de masă acordate lunar fiecărui angajat și de a «umbla» la sporurile variabile. Efectul: cadrele medicale au sărit în aer întrucât, la începutul anului, se reduseseră și sporurile de gardă.
„Pentru noi, tichetele de masă sunt importante în condițiile în care avem salarii de mizerie. Eu nu înțeleg cum de nu reușesc să gestioneze bugetul, în condițiile în care organigrama este ocupată doar în proporție de 70%! Ca să nu mai zicem că lucrăm în condiții improprii, fără medicamente și fără materiale sanitare. Dacă nu se va rezolva nimic, vom continua să recurgem la astfel de acțiuni de protest“, a declarat o asistentă.

“Altă soluție nu avem”
După câteva ore petrecute în fața birourilor, un grup de protestatari, în frunte cu Daniela Clătinici, președinta Uniunii Județene a Sindicatelor «Sanitas», au intrat la negocieri, care au durat alte ore. Așa cum era de așteptat, rezultatele au fost nule, conducerea rămânând pe poziții. Mai mult, Lelia Croitoru, directorul medical al spitalului, a prezentat alternativele: disponibilizarea a 300 de oameni sau închiderea unității peste trei luni, atunci când se vor bloca conturile din cauza datoriilor. Aceste constatări au fost percepute ca amenințări de către cei care protestau.
Potrivit Danielei Clătinici, sindicatul va apela la instanță pentru a se ieși din această situație. De cealaltă parte, conducerea a vorbit în cifre, încercând să explice măsurile luate prin faptul că unitatea «produce» datorii imense, depășind cu mult bugetul alocat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
«Altă soluție nu avem. Se știe că suntem subfinanțați. Spre exemplu, în luna ianuarie, noi am produs mai puțin decât am consumat“, a declarat Lelia Croitoru, care a afirmat că își poate da oricând demisia, dar asta nu va rezolva situația.
«Ceea ce se întâmplă astăzi este modificarea unilaterală a contractului colectiv de muncă. Propunerile conducerii sunt suspendarea tichetelor de masă până la aprobarea bugetului cu Casa. Au menționat faptul că suspendarea nu înseamnă neacordare, doamnele juriste. Este foarte adevărat. În momentul în care suspenzi un drept și reiei discuția aupra acelui drept, nu înseamnă că tu, ca angajator, ești exonerat de obligația de a acorda acel drept pe perioada pe care l-ai suspendat», a spus Daniela Clătinici.
Aceasta a vorbit și despre reducerea sporurilor la TBC cu 25% și la Psihiatrie cu 10%: «Legea spune că angajatul beneficiază de aceste sporuri. Nu scrie că angajatorul poate tăia aceste sporuri».

Cristian Pătrașcu

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button