Social

Lupta păgubiților CEC se apropie de sfârșit: Surpriză de proporții

Cei 26 de vasluieni care erau cât pe ce să scoată clădirea Fiscului la vânzare în contul sumelor depuse la CEC înainte de 1990 ar putea să-și primească banii mai repede decât se așteptau. Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege în acest sens, iar după publicarea legii în Monitorul Oficial, se va stabili modul de calcul pentru acordarea despăgubirilor.

Cei 26 de vasluieni care se chinuiesc de șase ani să obțină despăgubiri pentru sumele depuse la CEC înainte de decembrie 1989 în scopul achiziționării de autoturisme Dacia ar putea să-și primească banii în viitorul foarte apropiat pentru că, la începutul acestei luni, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege în acesta sens. Normativul completează o ordonanță de urgență aprobată prin Legea 23/2008 și are ca element de noutate despăgubirea celor care au depus banii la CEC, dar sumele au fost transferate la BRD. Sub incidența acestei legi intră 2.149 de români.
Amintim că păgubiții au dat statul în judecată în anul 2008, însă au pierdut procesul. Ulterior, au ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care le-a dat câștig de cauză și a determinat Parlamentul României să adopte un act normativ care prevede despăgubirea celor cărora le-au fost transferate depozitele de la CEC la BRD. Cu toate acestea, oamenii nu și-au primit banii. Au urmat procese după procese, iar pe 28 octombrie 2011, instanța a hotărât ca Ministerul Finanțelor Publice să acorde despăgubiri prin emiterea de titluri de stat, însă nici acest lucru nu s-a întâmplat. Lupta în instanță a continuat, Fiscul făcând recurs de fiecare dată când instanța dădea câștig de cauză celor care au avut bani la CEC.
În iulie 2012, prin executorul judecătoresc, păgubiții au solicitat executarea silită a Direcției Generale a Finanțelor Publice (actuala Administrație Județeană a Finanțelor Publice – AJFP) Vaslui, care a cerut însă anularea actelor de executare silită, motivând că au fost depuse prematur. După mai multe termene de judecată, pe 4 octombrie, AJFP Vaslui a fost decăzută din dreptul de administrare a imobilului în care funcționează, iar după o lună, uriașa clădire din Crucea Gării era să fie scoasă la vânzare prin licitație. Acest lucru nu s-a întâmplat din cauză că executarea silită a fost suspendată.

“Legea din 4 februarie au făcut-o datorită Vasluiului”
“S-a aprobat legea asta, dar, din punctul nostru de vedere, și legile care erau până acum era perfecte și de executat, că nimeni nu poate să emită o hotărâre judecătorească ce nu poate fi executată. Legea din 4 februarie au făcut-o datorită Vasluiului, iar asta nu o spun eu, o spun cei de la București cu care stăm noi de vorbă. Deci, datorită mediatizării și scandalului din presă, în urma căruia s-au făcut de râs cei de la Ministerul Finanțelor Publice. Noi oricum avem titlu executoriu. Cei de la Ministerul Finanțelor Publice au promovat legea asta fiindcă le este frică. Deja în țară se declanșează foarte multe acțiuni împotriva Ministerului Finanțelor Publice și, ca să nu plătească cheltuieli de judecată, au dat legea asta. Plus de asta, plângerea penală e deja la DNA pentru abuz și neglijență în serviciu”, ne-a declarat Ioan Aionoaie, reprezentantul celor 26 de vasluieni păgubiți.
Legea urmează să fie trimisă la președinție pentru promulgare, iar după publicarea în Monitorul Oficial se va stabili, în termen de 60 de zile, prin hotărâre de guvern, modul de calcul pentru acordarea despăgubirilor. Se estimează că, până la sfârșitul lui iunie, oamenii vor intra în posesia banilor. Fiecare ar trebui să primească 28.000 de lei.

Cristian Dima

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button