altex
AdministratiePolitic

Buzatu nu știe cum să scape de directorii liberali: Imposibil de demis

Experiența ultimelor guvernări, când directorii de deconcentrate dați afară și-au recâștigat funcțiile în instanță, nu îndreptățește PSD Vaslui să creadă că va scăpa ușor de liberalii cu funcții de conducere în administrație. Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean și al Organizației Județene a PSD, le-a transmis liberalilor vizați că ar trebui să-și părăsească posturile, însă prevederile legale în vigoare îi fac extrem de greu de demis.
După plecarea PNL de la guvernare, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean și al Organizației Județene a PSD Vaslui, le-a spus foarte clar foștilor parteneri din USL că alianța de la nivel local care va continua să funcționeze între PSD și PNL nu presupune nici pe departe menținerea în funcții a directorilor liberali de servicii deconcentrate.
«Eu cred că normal ar fi ca toți cei numiți politic, reprezentanți ai unei majorități în funcție la acea dată, să elibereze posturile atunci când trec în opoziție. Nu cred eu, totuși, să fie oameni lipsiți de bun simț», a declarat, excesiv de optimist, Buzatu.
Guvernul Ponta 3 a dat tonul schimbărilor și în județul Vaslui, nu mai departe de săptămâna trecută, prefectul Radu Renga, promovat de liberali, fiind înlocuit de subprefectul Andrei Puică, susținut de PSD.
Cum în spatele lui Dumitru Buzatu se află mulți pesediști care își așteaptă rândul la ocuparea funcțiilor acum, când partidul a preluat aproape de unul singur guvernarea, este de așteptat ca PSD Vaslui să încerce schimbarea directorilor liberali în viitorul foarte apropiat.

“Am contract de management pe patru ani”
Experiența ultimelor guvernări nu este însă de bun augur pentru viitoarele tentative ale PSD de a-i înlocui pe liberali din funcții. La începutul anului 2010, sute de directori numiți de PSD au fost dați afară de PDL după ieșirea partidului lui Buzatu de la guvernare. Mulți dintre ei s-au adresat instanțelor de judecată, reclamând că au fost demiși în mod ilegal. Tribunalele au luat decizii favorabile petenților, care au câștigat astfel dreptul de a fi repuși în funcții, cu încasarea retroactivă a salariilor aferente lunilor scurse de la demitere.
În plus, Curtea Constituțională a declarat ca neconstituțională Ordonanța de urgență 105 din 6 octombrie 2009, prin care Guvernul Boc încerca să scape de directorii PSD. Momentul a marcat, practic, un început. Directorii, câștigători ai concursurilor de manageri, nu au mai fost atât de ușor de schimbat.
Pesediștii au jubilat atunci, nu se mai bucură probabil astăzi, mai ales că directorii liberali care se află în funcție în prezent nu au de gând să înfăptuiască gestul de «bun simț» invocat de Dumitru Buzatu.
«Am semnat actul adițional la contractul de management în luna februarie. Am contract de management pe patru ani», a declarat Simona Polak, directoarea liberală a Casei Județene de Asigurări de Sănătate.
Ceva mai «descoperit» pare a fi directorul Casei Județene de Pensii, Bogdan Isabel: «Sunt funcționar public. Nu am contract de management. Postul este câștigat prin concurs organizat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. La ultima evaluare, cea din luna februarie, am primit calificativul «Foarte bine». Am preluat Casa de Pensii Vaslui de pe locul 32 de țară și am adus-o pe locul 18. Eu sunt un angajat al Casei Naționale de Pensii, iar dacă președinta acesteia va decide că trebuie să plec…».

Cristian Pătrașcu

Related Articles

Back to top button