Casa memorială „A.I. Cuza” Bârlad, în atenția lui Dan Marian: Interpelare pentru istorie
„În «Casa Cuza», veche de peste 200 de ani, stau mai multe familii de romi, care au ajuns acolo în urmă cu șapte ani, susținute fiind de actualul deputat, Adrian Solomon, viceprimar al municipiului Bârlad în perioada 2004-2008”, a declarat senatorul Dan Marian, președintele Organizației Județene a PDL Vaslui.
„Numeroase articole apărute în mass-media vasluiană și centrală au semnalat faptul că locuința în care s-a născut domnitorul Al.I. Cuza, întemeietorul României moderne, din municipul Bârlad a ajuns o ruină. Se pare că acest obiectiv istoric din cartierul Podeni, unde a locuit tătăl domnitorului în perioada în care a fost prefectul județului Tutova, este utilizat ca locuință socială. În «Casa Cuza», veche de peste 200 de ani, stau mai multe familii de romi, care au ajuns acolo în urmă cu șapte ani, susținute fiind de actualul deputat, Adrian Solomon, viceprimar al municipiului Bârlad în perioada 2004-2008”, semnalează senatorul Dan Marian, președintele Organizației Județene a PDL Vaslui, într-o interpelare către ministrul Culturii.
Senatorul reproșează că primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, nu este preocupat de soarta obiectivului cultural și istoric, care nu și-a mai păstrat caracterul de destinație turistică: „Mai mult decât atât, deputatul Adrian Solomon, președintele PSD Bârlad, ar dori declasificarea acestui monument istoric pe motiv că nu se poate ca domnitorul Al.I. Cuza să se fi născut într-o »casă de vălătuci»”.
Senatorul vine cu argumentele președintelui Academiei Bârlădene, profesoara Elena Monu, doctor în istorie: „Sunt documente care atestă că Bârladul a fost locul de naștere a lui Cuza. În primul rând, există diploma de bacalaureat luată la Paris în 1835. Alt document este Almanahul de la Gota din 1862, unde sunt trecute datele personale ale familiilor domnitoare din Europa, datele lui Cuza fiind trimise de secretarul personal al acestuia. Istoricul Dumitru Ivănescu a descoperit în arhivele de la Viena datele de naștere ale cetățeanului Al.I. Cuza, care și-a luat o casă. A patra dovadă constă în datele de pe certificatul de deces al lui Cuza, care a murit la Heidelberg. O ultimă dovadă o regăsim în scrisoarea doamnei Elena Cuza, soția fostului domnitor, din 1873, care a răspuns mesajelor de condoleanțe. Acolo se face mențiunea: «Bârladul, patria iubitului meu soț»”.
„Domnule viceprim-ministru, având în vedere cele menționate mai sus, care sunt măsurile legale și administrative pe care le veți lua, eventual în colaborare cu instituțiile statului din județul Vaslui – Prefectura Vaslui, Direcția de Cultură și Patrimoniu Vaslui, Primăria Municipiului Bârlad – pentru ca acest imobil de referință pentru istoria românilor și pentru patrimoniul municipiului Bârlad să fie reconstituit, protejat și redat circuitului cultural din țara noastră?”, îl întreabă senatorul Dan Marian pe ministru.