Isărescu: Nu trebuie să forțăm economia să ramburseze prea repede datoria externă, cum a făcut Ceaușescu
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat în deschiderea simpozionului de la BNR că se vorbește prea puțin de creșterea puternică a producției industriale din 2013, de 8%, și că indicatorii pe primele două luni arată o continuare a acestei tendințe.
„Se tot discută despre dezindustrializarea României și, într-adevăr, dacă ne comparăm cu 1990, atunci aveam 40% pondere în PIB a industriei, am trecut prin 25% pondere, însă acum ne-am revenit la 31%. Vă atrag însă atenția asupra indicatorului privind comenzile industriale pe februarie, care arată o creștere de 20% față de aceeași lună din anul anterior, ceea ce înseamnă că și anul acesta ne putem aștepta la o creștere bună a producției industriale“, a spus Mugur Isărescu.
Pe ultimele 12 luni, comenzile din industrie au crescut cu 15%. Guvernatorul BNR a mai spus că există într-adevăr discuții despre zonele unde s-a făcut dezvoltare industrială, având în vedere dezvoltarea ca „o blană de leopard“, pentru că nu mai există o alocare administrativă a forțelor de producție pe teritoriul țării. De asemenea, guvernatorul a mai amintit surpriza intrării pe excedent a contului curent în ianuarie. „Nu cred că ar fi bine să păstrăm acest excedent pe tot anul, pentru că o trecere prea bruscă de la atragerea de capital la surplusuri poate aduce daune economiei“, a spus Isărescu. Guvernatorul a menționat că acesta ar fi un model al anilor ’70-’80. „Ceaușescu a contractat credite în anii ’70-’80 și apoi a forțat economia să le plătească. Astfel de mișcări brutale ar împinge economia spre deces. Ne trebuie cicluri mai lungi. Este important că deficitul de cont curent este acoperit din investițiile străine directe și intrările din fonduri europene. Este ceva sustenabil care nu te duce la corecții“, a spus guvernatorul. Mugur Isărescu a mai precizat că anul 2014 este important pentru că, din punctul de vedere al mișcării prețurilor, România a intrat în clubul european. „În vara lui 2014, criteriul de performanță privind inflația și cel privind dobânzile în ceea ce privește aderarea la euro vor fi îndeplinite. Nu înseamnă că intrăm în zona euro, dar mesajul este că suntem în clubul european.“
Guvernatorul l-a mai evocat în deschiderea conferinței pe fondatorul BNR Eugen Carada și rolul instituției de a susține „munca națională“.
Sursa: zf.ro