Drepturi bănești și credite subvenționate de stat: Sprijin pentru persoanele cu dizabilități
“Instituția județeană de asistență socială promovează incluziunea activă, participarea deplină și drepturile egale ale persoanelor cu dizabilități, toate acestea într-o societate incluzivă”, a declarat directorul general al DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu-Ștefănică.
“În contextul conturării tot mai ample a nevoii de informare privind drepturile de care beneficiază persoanele încadrate într-o categorie de handicap, în sensul acoperirii unei game largi de servicii, de la eradicarea discriminării, la transport și telecomunicații, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari. În raport cu misiunea organismelor competente de la nivel național și european, instituția județeană de asistență socială promovează incluziunea activă, participarea deplină și drepturile egale ale persoanelor cu dizabilități, toate acestea într-o societate incluzivă”, a declarat directorul general al DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu-Ștefănică.
În funcție de tipul și gradul handicapului, persoanele cu dizabilități beneficiază, conform prevederilor legale, de anumite drepturi, printre care: indemnizație lunară, gratuitate pe mijloacele de transport în comun, gratuitatea transportului feroviar (în limita costului unui bilet de tren accelerat la clasa a II-a), cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial (șase călătorii dus-întors pe an pentru cei cu handicap accentuat și însoțitorii lor și 12 călătorii pe an pentru cei cu handicap grav, asistenții personali sau însoțitorii lor.
Alte drepturi ale persoanelor cu handicap sunt: asistența medicală gratuită, medicamente și tratament în ambulatoriu, echipament tehnic adaptat tipului și gradului de handicap, 50% reducere la taxele pentru cazare și masă la cantinele studențești, un bilet gratuit de tratament balnear.
Credite cu dobândă suportată de stat
Persoanele cu handicap grav cu drept la asistent personal pot opta pentru primirea indemnizației de însoțitor sau angajarea unui asistent personal. Persoana cu handicap grav sau accentuat ori persoana care are în îngrijire un copil cu handicap grav sau accentuat poate beneficia de un credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, în scopul cumpărării unui autovehicul și pentru adaptarea unei locuințe în conformitate cu nevoile individuale de acces. Cetățenii cu dizabilități gave beneficiază de scutirea de la plata chiriei pentru suprafețele locative cu destinație de locuințe deținute de stat sau de unitățile administrativ-teritoriale, iar cele deținătoare de autoturisme adaptate handicapului, precum și persoanele care le au în îngrijire beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a rețelelor de drumuri naționale (rovinieta).
«Cei care au în îngrijire și supraveghere un copil și nu realizează alte venituri în afara indemnizației lunare și a bugetului complementar au dreptul la o indemnizație pentru creșterea copilului de 450 de lei și un ajutor lunar de 150 de lei pentru copiii cu vârste între doi și șapte ani. Persoanele cu handicap grav și accentuat beneficiază, de asemenea, de scutiri speciale la plata următoarelor obligații fiscale: impozitul pe veniturile din salarii, impozitul pe clădire și terenul aferent, taxa asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataș și mototriciclurilor adaptate handicapului, taxa pentru eliberarea autorizației de funcționare pentru activități economice și viza anuală a acestora și taxa hotelieră», a mai spus Ionel Armeanu-Ștefănică.