Ceremonie grandioasă pentru credincioșii Vasluiului: Adrian Chirvasă, înscăunat protopop
O mare de oameni au participat, ieri, la festivitatea de înscăunare în funcția de protopop al Protopopiatului Vaslui a preotului Adrian Chirvasă. La ceremonialul săvârșit de preasfințitul Corneliu Bârlădeanul, episcopul Hușilor, au asistat primarul Vasile Pavăl, prefectul Andrei Puică și Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean.
Pe 4 martie, în cadrul Consiliului eparhial al Episcopiei Hușilor, Preasfințitul Corneliu Bârlădeanul l-a numit în funcția de protopop al Protopopiatului Vaslui pe preotul Adrian Chirvasă, de la parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“, din municipiul Vaslui. Fostul protopop, Vasile Pârcălabu, cel care a ocupat funcția în ultimii 20 de ani, își anunțase retragerea.
Ieri, circa o mie de persoane au participat la festivitatea de înscăunare în funcția de protopop al Protopopiatului Vaslui a preotului Adrian Chirvasă. La ceremonial, au asistat, din partea autorităților locale și județene, primarul Vasile Pavăl, prefectul Andrei Puică și Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean.
Prin numirea noului protopop, episcopul a anunțat că dorește ca viața Bisericii din Vaslui să se revigoreze, iar impactul său asupra vieții spirituale să devină vizibil. Corneliu Bârlădeanul i-a recomandat părintelui Adrian Chirvasă o comunicare sinceră cu credincioșii și îmbunătățirea relațiilor protopopiatului cu instituțiile fundamentale ale statului.
Adrian Chirvasă s-a născut în comuna Costești, în anul 1976, fiind al șaptelea copil al familiei, dintre care trei (inclusiv o fată) au ajuns stareți, iar trei preoți! A absolvit Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe“ Botoșani și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ Iași. A fost hirotonit preot în anul 1998, în parohia Ipotești, protopopiatul Botoșani, iar între anii 2000-2009 a fost paroh al Bisericii „Sfântul Gheorghe“ Costești 2, protopopiatul Vaslui. Din anul 2009, este paroh al bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ Vaslui.
“Scopul nostru pe această lume este să ne mântuim”
“Este un lucru greu, dar orice lucru greu presupune și bucurie. Crucea pe care am primit-o astăzi de la colegii mei preoți, membri ai corului, reprezintă crucea pe care trebuie să o ducem pentru bisericile din protopopiatul nostru. Crucea este grea, dar și frumoasă. Crucea este cea care exprimă dragostea dintre oameni și dragostea dintre oameni și Dumnezeu. Nu sunt lucruri ușoare, nu sunt lucruri simple, dar știm că scopul nostru pe această lume este să ne mântuim și în felul acesta vom pune la picioarele Maicii Domnului rugăciunile și neputințele noastre. Mulțumesc în mod special Preasfințitului pentru cinstea și încrederea acordate în această chemare înaltă. Ne vom strădui să fim ascultători pentru că, așa cum spune Ignatie Teoforul, cel care ascultă de episcop ascultă de Dumnezeu. Ne vom strădui să nu vă dezamăgim, chiar dacă suntem conștienți că nu tot timpul vor fi situații care ne plac, pentru că lucrăm cu oamenii. Protopopiatul nostru are peste 250 de angajați și aceștia, la rândul lor, lucrează cu câteva mii bune de oameni”, a declarat noul protopop al Vasluiului, Adrian Chirvasă.
“Apreciem răbdarea și bunătatea părintelui Chirvasă Adrian. Preoții care au interpretat astăzi și au cântat dând răspuns la Sfânta Liturghie sunt preoții acestui protopopiat care i-au făcut în dar această Sfântă Cruce, pe care o poartă părintele, bineștiind că Dumnezeu alege pe cei tari ca să-i lumineze pe cei slabi și ridică pe cel nebăgat în seamă ca să-i umilească pe cei plini de trufie. Acești preoți tineri i-au oferit acest mare dar și noi am dăruit-o astăzi în numele lor pentru că orice slujire în biserică înseamnă asumarea ei. Părintele Adrian Chirvasă este un om educat cu bunul simț înnăscut. Vă îndemn să vă apropiați de preoții săraci, că avem preoți săraci care slujesc și cinstesc biserica prin activitatea lor misionară deosebită. Să fiți apropiat de ei, să îi înțelegeți, așa cum ați făcut-o și până acum. Astăzi trăiesc și eu o emoție și bucurie nespus de mare pentru că mulțimea asta de credicioși care a venit și nu a început în biserică arată dragostea și prețuirea pe care o poartă în sufletele lor”, a menționat Preasfințitul Corneliu Bârlădeanul, episcopul Hușilor.