Infecție de neoprit: Bacteria clostridium lovește din nou
În ultima săptămână, alte trei persoane au fost diagnosticate de medicii bârlădeni cu boala provocată de bacteria Clostridium Difficile. În total, numărul celor infectați a ajuns la 20 și tinde să crească.
Bacteria Clostridium Difficile pare să nu poată fi stârpită. Numai în ultima săptămână, Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad a înregistrat trei noi îmbolnăviri, ajungând astfel la 20 de persoane diagnosticate în puțin peste o lună.
Potrivit reprezentanților unității, cei trei noi pacienți internați cu simptome specifice (diaree apoasă de mai multe ori pe zi și crampe abdominale) sunt în stare stabilă și sunt ținuți sub supraveghere la secția Boli Infecțioase, izolați de restul bolnavilor.
„Vorbim despre doi bărbați și o femeie, toți cu vârsta peste 60 de ani și cu probleme de igienă personală. Un pacient este «de import», adică a fost internat la un alt spital și acolo s-a îmbolnăvit, iar ceilalți doi s-au infectat la noi, în secțiile Boli Infecțioase și Medicală. În total, de la diagnosticarea primului caz, numărul persoanelor infectate cu această bacterie a ajuns acum la 20”, ne-a declarat Adrian Gheorghiu, din cadrul spitalului bârlădean.
Printre cei 20 de bolnavi, se numără și o asistentă medicală. În continuare, pentru a limita cazurile de îmbolnăvire, pacienții diagnosticați sunt izolați în secția Boli Infecțioase, unde au fost amenajate saloane cu grup sanitar propriu, sunt utilizați dezinfectanți cu acțiune sporicidă, dezinfecția se face mai des, iar accesul vizitatorilor în secțiile în care s-au înregistrat cazurile de îmbolnăvire este limitat.
Reamintim că bacteria Clostridium Difficile poate fi întâlnită atât în sol, aer, apă, cât și în fecalele umane și animale. Se transmite prin intermediul fecalelor, atunci când cei bolnavi nu se spală pe mâini după utilizarea toaletei, prin contactul acestora cu alimente, suprafețe și obiecte pe care le contaminează. Cei mai predispuși la infecție sunt cei în vârstă internați în spital pe termen lung sau care urmează tratamente cu antibiotice pe termen lung.