Spitalul Județean se bazează pe pensionari
În secțiile-cheie ale celei mai mari unități sanitare din Vaslui, Spitalul Județean de Urgență, activitățile specifice se desfășoară cu dificultate din cauza crizei de personal, acutizată după ce guvernul a emis un act normativ care prevede disponibilizarea asistentelor care au împlinit vârsta de pensionare. Personalul medical este deja suprasolicitat și face față cu greu numărului mare de pacienți.
“În urma deciziei care s-a luat de pensionare a asistentelor care au împlinit vârsta, unitatea noastră se confruntă cu o și mai mare lipsă de personal. De exemplu, în secția Neurologie, din 27 de asistente normate se lucrează cu 14. O situație similară este înregistrată la Blocul operator, Terapie Intensivă și Radiologie. În consecință, Consiliul Director a luat hotărârea ca în secțiile-cheie să se prelungească activitatea asistentelor până la scoaterea posturilor la concurs și încadrarea cu personal“, a declarat Lelia Croitoru, directorul medical al spitalului.
În prezent, 40 de asistente medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență au ajuns la vârsta pensionării. Și numărul medicilor scade la o zi la alta. Problemele cele mai mari sunt la secția Radiologie, unde doi medici și-au dat recent demisia și au plecat să lucreze la clinici private, pentru salarii mai mari. Medicii care lucrează la momentul actual în spital sunt suprasolicitați, graficele de gărzi se realizează foarte greu și există pericolul ca, din cauza oboselii, să se producă erori în exercitarea actului profesional.
“Suntem foarte deficitari la Radiologie. Medicii au salarii foarte mici și preferă să lucreze în mediul privat. Nu în ultimul rând, ne confruntăm și cu lipsa de resurse materiale”, a mai spus Lelia Croitoru.