Home » Local » Donatorii de sânge nu se înghesuie la centrul din Vaslui! La una din caravane au participat doar trei persoane

Donatorii de sânge nu se înghesuie la centrul din Vaslui! La una din caravane au participat doar trei persoane

de Dănuț CIOBANU 

Deschiderea Centrului Mobil de recoltare a sângelui din municipiul Vaslui nu a trezit un interes deosebit printre locuitorii orașului. Din luna martie 2022, de când a fost inaugurat centrul, au fost organizate 13 colecte mobile de colectare a sângelui, la care au participat 274 de donatori. Din nefericire, la una din recoltările organizate de Centrul Județean de Transfuzie Bârlad s-au prezantat doar trei persoane.

Ana Rinder, directorul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, a spus că în mentalul comunității vasluiene nu există, poate, foarte bine înrădăcinată această activitate.

„A fost un entuziasm inițial. Dar pot să vă spun că la una din recolte am avut doar trei  donatori. Noi încercăm pe toate canalele pe care le avem să promovăm aceste caravane mobilele și zilele în care doamnele de la Centrul de Transfuzii vin la Vaslui. Probabil donatorii Vasluiului și-ar dori să aibă zilnic la dispoziție această posibilitate. La ora când discutăm nu se poate! Sperăm ca pe viitor lucrurile se vor mai clarifica. Am înțeles că există o inițiativă de modificare legislativă la nivel național. Să vedem ce se va întâmpla. Dar eu cred că este o reușită. Orice donator este un câștig”, a spus Ana Rinder.

Începând din data de 9 martie 2022, cetățenii din municipiul Vaslui și comunitățile limitrofe pot dona sânge la noul Centru Mobil, deschis în Cartierul 13 Decembrie din municipiul reședință de județ, în apropiere de SJU Vaslui. Centrul Mobil funcționează în subordinea Centrului Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad și se află situat pe Strada Ștefan cel Mare, Bl. 413, Sc. B, Parter, Vaslui, (în proximitatea spitalului, la strada principală).

Pentru a se putea face recoltări de sânge la Centrul Mobil Vaslui s-a încheiat un protocol cu Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad.

„Centrul este bine dotat. Ar trebui un personal alocat pentru aceste puncte mobile și avem nevoie de sprijinul parlamentarilor, pentru că acest lucru se poate face printr-o inițiativă legislativă și noi îi mobilizăm pe toți parlamentarii. Eu sper ca lucrurile acestea să capete și o formă legislativă corespunzătoare, astfel încât punctele acestea să devină practic puncte oficiale ale centrului de recoltare și să poată avea o activitate curentă, care să mărească numărul donatorilor din zona noastră”, spunea Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: