Se specializează în România, muncesc în străinătate: Criză de asistenți sociali
«Majoritatea specialiștilor au plecat cu contract de muncă în Anglia, Olanda, Italia sau Spania. Este vorba inclusiv despre asistenți maternali formați, fiindcă noi am avut grijă ca majoritatea să urmeze cursuri, iar în baza acreditării primite, au plecat să îngrijească în străinătate, pe bani mai mulți, copii sau adulți», a declarat Ionel Armeanu Ștefănică, directorul DGASPC Vaslui.
Județul Vaslui se confruntă cu o o criză foarte mare de personal în domeniul protecției sociale. După cum arată directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), Ionel Armeanu Ștefănică, față de necesarul minim, există o lipsă de 320 de angajați.
«Majoritatea specialiștilor au plecat cu contract de muncă în Anglia, Olanda, Italia sau Spania. Este vorba inclusiv despre asistenți maternali formați, fiindcă noi am avut grijă ca majoritatea să urmeze cursuri, iar în baza acreditării primite, au plecat să îngrijească în străinătate, pe bani mai mulți, copii sau adulți. Din păcate, nu au plecat cei mai slabi, ci cei mai buni. Diploma este o hârtie rece, care nu spune mare lucru, dar acestor oameni le sunt recunoscute competențele. Există în țările Europei o adevărată luptă pentru a atrage specialiștii buni. Am avut o discuție cu parteneri din Austria, care mi-au propus să facă niște cursuri de limbă germană cu specialiștii noștri, pentru ca ei să poată merge în Austria, unde este un deficit foarte mare. Am constatat astfel că, în ciuda a ceea ce îmi închipuiam, și în Austria sunt probleme cu asistența socială, inclusiv în capitala acestui stat», a declarat Armeanu.
Directorul DGASPC Vaslui susține că domeniul asistenței sociale prezintă încă interes pentru tineri, deși salariile sunt foarte mici: “De exemplu, am avut un concurs la care pentru trei posturi am avut 20 de candidați. A fost o selecție riguroasă și, totodată, dovada faptului că tinerii sunt interesați. Am avut surpriza să văd că au fost candidați care au obținut punctajul maxim, iar asta înseamnă că tinerii sunt și foarte bine pregătiți. Cei mai mulți au pregătirea teoretică necesară, urmează pregătirea practică, încercăm să-i formăm. De multe ori, așa cum spuneam, când ajung să îmbine perfect teoria cu practica și să învețe suficient limba engleză, o parte dintre ei ne spun că pleacă deoarece sunt mai bine plătiți în străinătate”.
Ionel Armeanu Ștefănică a subliniat că specialiștii în asistență socială care lucrează în Vaslui trebuie să fie foarte bine pregătiți, având în vedere că județul este unul cu o problematică socială deosebit de complexă: “Am atras foarte mulți specialiști aici. La un moment dat, am avut specialiști cât mai multe județe la un loc. Sunt județe în țară care, în ceea ce privește asistenții sociali, au unul sau doi, în timp ce noi încă mai avem aproape 100 dintre cei 150 care lucrau la un moment dat. Există și oameni care rămân, oameni pe care pasiunea pentru munca lor îi ține în țară. Dacă nu ar fi pasiune, nu s-ar putea face nimic. Este nevoie de pasiune, de aplicare asupra acestei munci».