Spitale fără anesteziști
Spitalul municipal Huși dispune de un singur anestezist, care este în prag de pensionare. Medicul lucrează singur de doi ani, de când colegul său a plecat să muncească în străinătate. Directorul unității medicale spune că problema nu se va putea rezolva decât după doi ani, când vor putea profesa cei doi rezidenți care au acceptat să lucreze la spitalul din Huși.
În prezent, un singur anestezist se ocupă de toți pacienții programați pentru intervenții chirugicale. Vara este cel mai rău pentru că medicul intră în concediu de odihnă iar la spitalul din Huși nu mai pot fi făcute operații. Spitalul Județean de Urgență Vaslui preia cele mai multe cazuri, dar și această unitate se confruntă cu o criză de personal.
„Ne trimiteau câte un anestezist, iar când nu era nimeni, eram nevoiți să trimitem cazurile către ei”, a declarat Lucia Rotaru, managerul Spitalului Municipal Huși.
Livia Rotaru este singurul anestezist de la spitalul din Huși, deși schema de personal prevede trei angajați. De doi ani, trebuie să asiste, la orice oră din zi și din noapte, la intervențiile din sălile de operație, așa că, practic, s-a mutat în spital.
„Sunt cel puțin șase-șapte intervenții chirurugicale pe zi. Sunt zile când se ajunge și la 14 operații pe zi!”, a menționat Livia Rotaru.
Problema este că și la Spitalul Județean Vaslui este criză de anesteziști. Din necesarul de nouă specialiști, unitatea are doar trei.
„În momentul de față, se lucrează cu trei medici anesteziști. Asta înseamnă aproape zece gărzi pe lună de fiecare, ceea ce este extrem de epuizant”, a declarat Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului Județean.
„De la începutul anului, ni s-a tăiat din sporul de gărzi. Oricum, nu este vorba de bani, este vorba că nu putem, fizic și moral, să facem față volumului de muncă”, a explicat Angel Bologa, șeful secției Anestezie Terapie Iintensivă Vaslui.
În România, un anestezist debutant câștigă 1.600 de lei pe lună, iar unul cu experiență, puțin peste 2.000 de lei.