Asistentele se pensionează mai târziu
Sute de asistente rămân să profeseze în spitalele din județ și după împlinirea vârstei de 60 de ani, după ce Ministerul Sănătății a decis să le prelungească vechimea în muncă. Activitatea în unitățile sanitare s-ar fi blocat în cazul în care personalul medical respectiv ar fi părăsit sistemul.
Aproximativ 300 de asistenți și asistente din toate spitalele din județul Vaslui vor putea munci în continuare în unitățile sanitare în care activează de o viață, cu toate că au împlinit vârsta de pensionare. În acest scop, Ministerul Sănătății a modificat din nou limita de vârstă pentru ieșirea la pensie, de la 60 la 65 de ani.
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a explicat că plecarea bruscă din sistem a asistentelor ar fi dus la creșterea deficitului de specialiști din spitale. Numai la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, de exemplu, sunt aproximativ 700 de posturi de asistente normate, dar sunt ocupate doar 506. Deficitul s-a acumulat în ultimii ani, de la blocarea angajărilor în toate sectoarele bugetare. Problema ar putea fi rezolvată de luna viitoare, când posturile vor fi deblocate, așa cum a susținut Nicolae Bănicioiu.
La Vaslui, conducerea Spitalului Județean a luat inițial decizia de a disponibiliza asistentele care au împlinit vârsta de pensionare, dar din cauza suprasolicitării personalului medical s-a revenit. În caz contrar, anumite secții ar fi intrat în colaps.
Conform legii, o asistentă ar trebui să aibă în grijă cel mult 12 paturi, iar un medic – 15 paturi. În realitate, din cauza deficitului de personal, acest raport este cu mult depășit în spitalele din județ. O asistentă medicală are grijă și de câte 60 de pacienți pe tură.