altex
National

Facebook te spionează. Iată cum

Edward Snowden, fost angajat al serviciului de spionaj american al CIA și NSA, a dat recent publicității un document secret care dovedește mai clar ca niciodată că orice informație publicată pe Facebook ajunge pe mâna spionilor.

Anumite suspiciuni că National Security Agency (NSA), Agenția Națională de Securitate din SUA, folosește această rețea de socializare pentru colectarea informațiilor despre diferiți indivizi există de mai mult timp. Acum, însă, Snowden a publicat un document care atestă faptul că NSA accesează date personale ale oamenilor, incluzând aici informații despre vârsta, localitatea unde locuiesc și unde s-au născut, activitatea profesională, fotografii sau arii de interes. Mai mult decât atât, informațiile despre indivizii care au conturi pe Facebook sunt obținute chiar și atunci când oamenii își țin profilurile secrete.  „Multe ținte de pe Facebook își secretizează profilurile, astfel încât să nu fie posibil să vezi toate informațiile despre ele. Însă există oportunitatea de a colecta aceste informații exploatând slăbiciunile inerente ale modelului de securitate al Facebook”, scrie în documentul citat de revolution-news.com. Altfel spus, nu există nicio șansă ca informațiile pe care le postezi pe Facebook să nu fie contabilizate de structurile de spionaj americane. Acestea consideră Facebook ca pe „o sursă foarte bogată de informații despre persoanele vizate: detalii personale, modele de viață, legături cu persoane asociate, media”.

Documentul clasificat „Top Secret” mai arată că imaginile sunt încărcate pe Facebook cu ajutorul serverelor Akamai, prin intermediului HTTP. HTTP, „HyperText Transfer Protocol”, este protocolul de comunicare utilizat pentru a conecta serverele web la internet. HTTP asigură un anumit standard pentru browserele de internet și pentru comunicarea dintre servere. În aceste condiții, NSA spune în document că este foarte interesată de HTTP, „deoarece aproape orice face un utilizator obișnuit pe internet folosește HTTP”: surfing-ul pe internet, serviciul de e-mail, rețelele de socializare, motoarele de căutare pe internet sau hărțile online.

Exploatarea HTTP le conferă celor de la NSA capacitatea de a monitoriza activ și de a intercepta datele folosind metodele utilizatorului obișnuit.

Sursa: money.ro

test

Related Articles

Back to top button