National
Cel mai tanar primar din tara si-a scos comuna din Evul Mediu cu bani europeni. A investit 10 mil. euro in infrastructura si utilitati, care au atras investitori straini
Satele si comunele romanesti au inghitit in ultimii 7 ani investitii de aproape 5 miliarde de euro, desi nu se vede. Aproape jumatate, dintre romani nu au apa curenta si canalizare si sunt spectatorii unor investitii nereusite. Exista insa comunitati in care ajutorul european e vizibil si aduce prosperitate.
La Dudestii Noi, in Timis, oamenii au inteles ca sta in puterea lor sa traiasca civilizat, dupa decenii ca in Evul Mediu.
“Pe aici era un drum de noroi, unde daca se baga un tractor cu o remorca, mai trebuia sa vina 3 tractoare sa il scoata, asa era drumul”, povesteste o localnica.
Au vrut o schimbare si au pus un primar proaspat iesit de pe bancile facultatii. Alin Nica, primarul comunei Dudestii Noi: „La 23 de ani am fost cel mai tanar primar din tara. Am avut poate energia si nebunia tinereasca de a ma baga cu capul inainte in ceva ce era extrem de dificil de realizat, sa iei o comuna de la zero, sa nu ai angajati, sediu si nici macar scaun unde sa stai.” Edilul Alin Nica spune ca azi, doar o expozitie cu fotografii mai aminteste peisajele de trista amintire, din comuna. Drumurile principale au primit intre timp asfalt, iar localnicii rupti de civilizatie, toate utilitatile subterane. Primarul povesteste ca s-a bazat pe fonduri europene. La care nu a ajuns usor, ci cu multa insistenta si mai ales cu proiecte corecte. A primit pana acum peste 10 milioane de euro, bani nerambursabili, punand carul inaintea boilor, adica s-a axat mai intai pe utilitati, nu pe investitii inutile comunitatii.
“Comuna este in proportie de 100% canalizata, sa zicem asa. Acoperita cu sistemul de canalizare, iar alimentarea cu apa este in aceeasi proportie”, spune primarul.
Iar infrastructura a generat investitii. Ming Chen a venit din China in Romania, in urma cu 20 de ani. A facut afaceri in mai multe zone din tara, dar de 4 ani s-a stabilit la Dudestii Noi, unde produce tigla metalica. “Toti suntem stabiliti aici, toata familia, si avem si nepoti”, spune Chen.
Principalul angajator in comuna e o uriasa fabrica de mobila. Patronii au atras doua milioane de euro de la Uniune si extind afacerea. Marius Raia, directorul general al firmei de mobila: “Pentru oamenii de aici din zona sunt create aproape 1000 de locuri de munca.”
Alin Nica, primarul comunei Dudestii Noi: „Ultima statistica pe care am avut-o de la AJOFM era de sub 2% someri in localitate. Cei doi la suta erau fie persoane care nu pot sa munceasca, fie pututrosi. In 2007, cand am asfaltat drumul de legatura intre localitatea noastra si DN7, aveam aproximativ 15 firme, majoritatea buticuri si magazine de stricta necesitate. Din 2007 si pana in 2011 am ajuns sa avem peste 100 de firme.”
Afacerile si investitiile in infrastructura au ridicat standardul de viata
La Dudestii Noi erau in urma cu 10 ani 2.400 de locuitori, astazi sunt oficial 3.200. Oameni veniti din alte comune, dar si din randul celor plecati in strainatate.
De unde odata era saracie si noroi, localnicii viseaza la proiecte care sa atraga profit si locuri de munca in turism. Edilii s-au gandit ca n-ar strica un Aqua Park. Vor sa-l ridice cu 20 de milioane de euro, tot din fonduri europene.
Primarul Alin Nica spune ca facand administratie coerent, si-a permis sa se ocupe si de o pasiune veche, muzica. Are un videoclip in palmares, a concurat si la selectiile pentru Eurovision si a participat si la „Vocea Romaniei”.
„A ramas la stadiul de pasiune fiindca am decis sa fac o cariera in administratie, insa nu se stie niciodata. Daca ai succes, poti sa iti schimbi prioritatile”, marturiseste edilul.
In satele si comunele romanesti prioritatile pot fi obtinute cu bani europeni. Ajutorul continua pana in 2020, dar cu mai putine axe de finantare decat pana acum. Exceptiile demonstreaza ca se poate, acolo unde exista viziune si strategii clare, in loc de interese ascunse si risipa.
Sursa: incont.ro