PDL si PNL demareaza negocierile pentru unificarea dreptei. Crin Antonescu favorizeaza o fuziune, Elena Udrea pare exclusa de la discutii, nu si Mihai Razvan Ungureanu
PDL si PNL incep miercuri discutiile despre formarea unei aliante a dreptei care sa contracareze PSD, in conditiile in care liderul liberalilor, Crin Antonescu, s-a pronuntat pentru o fuziune a celor doua partide. Partidul Miscarea Populara, condus de facto de Elena Udrea, pare sa fi iesit din joc, nu insa si Mihai-Razvan Ungureanu. De notat ca avansarea rapida a discutiilor despre o mega-constructie pe dreapta a confiscat toata atentia mediatica, rezultatul bun al PSD-ului de la alegerile europarlamentare nemaifiind practic subiect de discutie la talk-show-urile tv de marti.
Anuntul deschiderii negocierilor pentru unificarea principalelor forte de dreapta vine dupa ce liberalii au obtinut un scor (15%) sub tinta asumata la alegerile europarlamentare, in timp ce analistii au cotat ca fiind bun rezultatul PDL, de peste 12%.
Negocierile au pus in umbra si incercarea fostului premier Calin Popescu Tariceanu – caracterizat de Crin Antonescu drept un „zombie politic”, „cadavrul USL” – de a prelua conducerea PNL. Trebuie remarcat, de asemenea, ca dupa demisia conducerii PNL, in frunte cu Antonescu si Iohannis, congresul pentru alegerea unei noi conduceri va avea loc peste o luna. Or, marti seara, Crin Antonescu a anuntat la Realitatea TV ca isi doreste ca discutiile despre unificarea dreptei sa avanseze rapid si s-a pronuntat pentru o fuziune. In aceste conditii, temele viitorului Congres ar putea sa fie dominate de ideea unificarii dreptei, si nu de cine va prelua conducerea partidului.
„Putem discuta, am vazut si o declaratie a lui Blaga, daca e posibil, si asta inseamna fuziune, pentru ca intr-adevar un partid mare sa se realizeze. In dreapta nu am avut niciodata un partid foarte mare, in vreme ce in stanga avem un monolit (…) In PNL exista disponibilitate pentru a purta chiar o astfel de discutie”, a spus el. In plus, a spus Antonescu, aliantele „de tipul Alianta DA, CDR, USL” sunt decredibilizate usor pentru electoratul romanesc, dupa esecurile consecutive ale acestor constructii politice. In cursul zilei de marti, si Vasile Blaga a fost intrebat de ziaristi daca se discuta si despre o fuziune a partidelor, iar presedintele PDL a raspuns: „De mai multe luni de zile spun ca va fi nevoie pe termen mediu sau lung de un singur mare partid de centru-drepta. (…) Lucrurile trebuie facute asa cum trebuie. Deocamdata e bine sa avem o alianta, sa ajungem la o alianta, daca se poate politica. Cred ca vom discuta intregul ciclu electoral, nu ne marginim la prezidentiale, avem alegeri generale in 2016 si partidele trebuie sa ajunga la astfel de discutii”.
Daca Antonescu si liderul Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, au avut deja o prima discutie, la sediul PNL, Elena Udrea pare sa fi fost luata prin surprindere de viteza derularii evenimentelor, si pe fondul criticilor puternice din propriul partid, PMP. Astfel, Elena Udrea s-a razgandit in decurs de doar cateva ore in ceea ce priveste unificarea dreptei in vederea alegerilor prezidentiale din toamna.
Marti dimineata, Udrea a scris pe contul sau de Facebook ca „eu cred ca partidele de centru dreapta nu se vor uni. Nu pana la alegerile din toamna.” Cateva ore mai tarziu, Elena Udrea s-a razgandit si a editat aceeasi postare de pe Facebook, scriind ca „Miscarea Populara este gata sa faca parte din orice proiect al dreptei unite. Mai mult, accepta orice initiativa de unificare indiferent din partea cui vine. Va sustine chiar orice candidat care poate sa invinga candidatul PSD, fara sa importe din ce partid face parte.” De notat, de asemenea, pledoaria lui lui Daniel Funeriu, un critic acerb al rezultatului obtinut de PMP la europarlamentare, pentru „Uniunea dreptei”. In opinia acestuia, oamenii care ar trebui sa reprezinte acest proiect sunt „Traian Basescu, Emil Boc, Ludovic Orban, Klaus Johannis, Monica Macovei, Catalin Predoiu, Adrian Papahagi, Andrei Chiliman si, cu voia dumneavoastra, ultimul e lista, Cristian Diaconescu”
De la Bruxelles, Victor Ponta a incercat sa minimizeze eventuala unificare a dreptei, sustinand ca acesta este „cel mai bun scenariu” pentru PSD.
Prima runda de discutii este programata marti, la ora 17.
Sursa; hotnews.ro