National

Prețul pe care-l plătim pentru reducerea CAS

Reducerea contribuțiilor sociale cu 5 puncte procentuale în an electoral nu este mai mult decât un dar otrăvit.

Chiar dacă va ajuta firmele prin faptul că vor plăti taxe mai mici pentru salariile angajaților, această măsură vine la pachet cu niște consecințe negative. Estimările arată că scăderea CAS cu 5 puncte procentuale va însemna un minus de venituri la vistieria statului de 2,6 miliarde de lei, în șase luni, dacă măsura va fi implementată începând cu 1 iulie, așa cum se vehiculează. Reprezentanții FMI au spus că ar fi de acord cu această măsură, cu condiția ca Guvernul să ia măsuri pentru a compensa scăderea veniturilor bugetare.

 Așadar, pentru a respecta bugetul, această sumă trebuie compensată și există doar două soluții în acest sens: fie cresc veniturile, fie scad cheltuielile. Din nefericire, ambele variante vor afecta negativ economia, astfel încât, pentru unele firme, reducerea CAS va însemna faptul că „ce iau pe mere dau pe pere”.

 Varianta creșterii veniturilor bugetare ar însemna fie majorarea taxelor și impozitelor existente, fie introducerea altora noi. Chiar dacă taxa pe stâlp a adus mai mulți bani decât s-au așteptat guvernanții, surplusul de aproape un miliard de lei nu poate acoperi integral reducerea propusă a CAS. Surse guvernamentale au declarat ieri că vor trebui găsite și alte venituri, pentru ca impactul bugetar al reducerii CAS să fie unul neutru.

 Cealaltă variantă este tăierea cheltuielilor. Aceasta nu se poate face, însă, la bugete precum cel al sănătății sau al asistenței sociale. În mod cert, toate ministerele vor insista să nu le fie reduse bugetele. Rămâne disponibil pentru tăiere domeniul investițiilor, care și așa a fost sacrificat deja în an electoral. În primele patru luni ale anului, cheltuielile pentru investiții s-au cifrat la 5,9 miliarde lei, în scădere cu 39% comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2013.

 Posibilitatea reducerii cheltuielilor bugetare a fost menționată și de ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, la o conferință de presă recentă. „La CAS am luat în calcul mai multe scenarii. Vrem date finale pe colectare și în această lună. În linii mari este vorba să ne bazăm și pe veniturile de la buget și pe taxa de construcții speciale. Vom vedea dacă este vorba și de tăierea de alte cheltuieli. Există mai multe scenarii cu FMI. Să vedem ce acord va fi convenit”, a declarat șefa Finanțelor.

 Așadar, fie că vor fi tăiate cheltuieli bugetare, cum ar fi investițiile, fie vor fi crescute taxele și impozitele, măsura reducerii contribuțiilor sociale nu va mai avea efectul așteptat în economie.

Sursa: money.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button