altex
Social

Povești pentru copii și adulți

Jurnalista Mihaela Niculescu Costache a lansat primul său CD cu povești. Eevenimentul este unul inedit în Bârlad.

Identificată ușor după timbrul său vocal special, jurnalista Mihaela Niculescu Costache, din Bârlad, și-a îndeplinit în acest început de vară un vechi vis: acela de a-și oferi glasul drept călăuză pe tărâmul poveștilor. La finele săptămânii trecute, în ambianța elegantă și relaxată creată de Fundația „Dr. Constantin Teodorescu” la Galeriile de Artă „N. N. Tonitza” Bârlad, Mihaela și-a lansat primul său CD de povești. I-au fost alături nenumărați prieteni, colegi dar și o sumedenie de iubitori de povești dornici să se lase purtați pe aripile imaginației în lumea lui „Happy End”. Ana Sârbu, gazda evenimentului și cea care duce mai departe tradiția Galeriilor de a ține treaz spiritul cultural al urbei, s-a ridicat și de această dată la înălțimea celui care a inițiat această tradiție, doctorul Constantin Teodorescu: „Vă invităm la o întâlnire cu magia, cu lumea poveștilor. Cu toții am visat să trăim povești cu sfârșit fericit. Cu toții am visat că plutim, că suntem liberi ca păsările cerului, cu toții am visat să trăim povești minunate. Grație Mihaelei, avem astăzi șansa de a păși în lumea perfectă a basmului”.

Teodora Spânu, secretar literar la Teatrul „Victor Ion Popa” Bârlad, a subliniat: „Poveștile nu sunt fleacuri. Ființa umană se descrie pe sine cel mai bine prin povești. Poveștile sunt visul treaz al umanității, sunt cele care rup bariera vârstei trupului, bariera unei realități plate”.

Și cum nimeni nu poate descrie mai bine ca un copil felul în care basmul modelează spiritul uman, ea le-a expus celor prezenți un fragment dintr-un eseu scris de fiica ei în varstă de 16 ani: „Copiii au nevoie de povești la fel cum au nevoie să alerge în aer curat sau să fie iubiți. Dacă-i lipsești pe copii de iubire, de adăpost și hrană, ei mor în mod vizibil, dar dacă-i lipsești de pictură, muzică, povești și teatru, ei mor pe dinăuntru, iar asta nu se vede. Decât, poate, prea târziu. Citind povești, copiii sunt provocați să aibă curaj, fantezie, creativitate ceea ce le modelează sufletul, învățând să facă diferența între bine și rău, frumos și urât, curaj și frică, adevăr sau minciună. Experiența de a ascultător sau de cititor nu este una pasivă. Copiii iau parte cu atenția, cu liniștea cu râsetele și cu imaginația lor la un act de magie. Pentru că basmele, citite sau ascultate, lasă loc imaginației copiilor care dau, astfel, viață personajelor. Prin povești copiii află că nu trebuie: să urăști, să faci rău nimănui, să-ți ții cuvântul dat, să fii generos cu cei slabi, să ai încredere în forțele tale chiar dacă ești cât un degețel, să ai un cuvânt bun pentru oricine, să-ți stăpânești dorințele nesăbuite. și atunci, balaurul, vrăjitoarea, mama vitregă sau mincinosul vor fi pedepsiți”.

„Poveștile sunt o comoară pe care dacă o deschizi, te încarci pozitiv”

test

Cei prezenți la eveniment au avut parte și de un moment audio în care vocea Mihaelei i-a purtat pe tărâmuri fermecate în care timpul nu se măsoara, iar bunătatea și faptele bune nu rămân nerăsplătite.

„Poate vă întrebați de ce am făcut acest CD. Unul din motive este că, dacă mergeți prin magazine, veți descoperi că un CD cu povești audio nu există. Un alt motiv este că, să spunem, mi-a dat Dumnezeu un har și nu vreau să fiu egoistă. Vi-l ofer și dumneavoastră sub această formă. Dar cel mai important este următorul: într-o societate în care tot mai mulți români nu cunosc ce înseamnă virtutea și o consideră o noțiune abstractă, ireală, m-am gândit că o întoarcere la valorile morale fie și pe calea poveștilor nu poate fi decât benefică. Poveștile sunt niște comori inestimabile, pline de învățăminte, repere morale și creștine. Eu așa le văd: ca pe o comoară pe care dacă o deschizi, te încarci pozitiv. De asemenea valori au nevoie copiii noștri. Poveștile sunt o alternativă pe care trebuie să le-o oferim lor, dar și nouă înșine. Acest CD conține un manunchi de povești speciale, cu mesaje care li se pot adresa și copiilor, dar și adulților”, a spus Mihaela.

După care a mărturisit: „Eu cred cu tărie că Cenușăreasa care stă ascunsă după ușă, dacă are răbdare și credință, la un moment dat va ajunge prințesă. Oamenii care fac rău vor sfârși rău, iar oamenii care fac bine vor avea parte de lucruri foarte bune și le vor primi însutit”.

CD-ul cu povești al Mihaelei Niculescu Costache a fost realizat cu ajutorul lui Ciprian Donose (care s-a ocupat de partea tehnică a proiectului), într-un tiraj de 500 de exemplare. Jumătate din ele a fost oferită în dar copiilor și celor cu suflet de copil, iar restul vor fi distribuite prin intermediul grădinițelor. Cuprinde șapte povești de Frații Grimm și de Hans Christian Andersen: Gâsca de aur, Fetița cu chibriturile, Hainele noi ale împăratului, Soldățelul de plumb, Bănuțul de argint, Zâna Lacului, Hensel și Grettel.

(Simona MIHĂILĂ)

Related Articles

Back to top button