Ce este monitorizarea fetala? (P)
Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viata unei viitoare mamici. Schimbarile prin care trece corpul femeii, miscarile bebelusului, bataile inimii, pulsul, toate fac parte din perioada dinaintea aducerii pe lume a copilului. Dar pentru ca viata mamicii si a fatului sa nu fie puse in pericol pe durata sarcinii, este necesara o monitorizare atenta a acestora. Se folosesc diferite aparate care pot identifica probleme aparute atat in timpul sarcinii cat si pe perioada travaliului, prin monitorizarea fetala. Astfel de aparate se gasesc pe site-ul celor de la Numeris.ro. Mai multe detalii despre aparatele de monitorizare fetala poti obtine, accesand pagina.
Medicul trebuie sa stie in permanenta cum se comporta bebelusul pe perioada sarcinii si in special in timpul travaliului si al contractiilor, pentru a preintampina eventualele probleme care pot sa apara in timpul nasterii. Prin monitorizare se verifica pulsul bebelusului pentru a vedea cum simte acesta si cum tolereaza contractiile mamei. Monitorizarea fetala se face cu ajutorul unui monitor fetal electronic, atunci cand se face continuu, in timpul travaliului, sau cu un dispozitiv Doppler sau un fetoscop, folosite in timpul vizitelor periodice prenatale. In prima etapa a travaliului, medicul monitorizeaza pulsul fatului la fiecare 15-30 de minute. In etapa a doua, atunci cand deja incepe faza de impingere, vor fi monitorizate bataile inimii la fiecare 5 minute.
In timpul travaliului, daca medicul suspecteaza vreo problema referitoare la pulsul bebelusului, monitorizarea se va intetii, ajungandu-se chiar si la o monitorizare continua.
Monitorizarea continua se face cu ajutorul unor discuri electronice, care sunt tinute pe abdomen de o banda elastica. Un disc monitorizeaza bataile inimii bebelusului, iar celalat monitorizeaza contractiile mamei. Desi nu este dureroasa, aceasta procedura este incomoda pentru viitoarea mamica. Monitorizarea electronica este des utilizata atunci cand apar complicatii in sarcina sau in timpul travaliului, sau in cazul in care gravidei i se face o epidurala pentru diminuarea durerilor din timpul nasterii. Un alt caz in care este nevoie de monitorizarea fetala este atunci cand gravida are nevoie de oxitocina pentru a induce travaliul sau pentru a grabi travaliul.
In rest, daca sarcina nu prezinta complicatii, medicii nu recomanda monitorizarea fetala, decat periodica, deoarece nu exista suficiente dovezi care sa arate ca monitorizarea continua are vreun efect pozitiv asupra bebelusului. Pentru mama, monitorizarea fetala continua este asociata cu mai multe operatii de cezariana sau cu nasterile asistate.
Aparatura medicala de ultima generatie, preturile mici si unitatiile medicale cu care colaboreaza, ii recomanda pe cei de la Numeris.ro, ca fiind lideri in comercializarea doplerelor fetale. Monitorizarea bebelusului si a viitoarelor mamici vor fi mult mai usoare cu tehnologia de ultima generatie a firmei Numeris.ro.