Electrica vrea să atragă minim 435 milioane euro prin oferta pentru listare la bursă
Oferta publică inițială prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă 51% din acțiuni începe la prețuri cuprinse între 11 lei/titlu și 13,5 lei/titlu, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
„Vorbim de cel mai mare proces de listare petrecut vreodată pe piața de capital din România. Societatea se va lista dacă va obține minm 435 de milioane de euro. Este o dovadă de curaj să încercăm 51% listare pe piața de capital din România”, a afirmat Nicolescu, după ședința de Guvern. El a adăugat că oferta de listare la bursă a Electrica este o modalitate de încurajare a pieței autohtone de capital, este o dovadă și un angajament al Guvernului de a transparentiza și de a îmbunătăți performaențele companiilor de stat. „Este o dovadă că statul în momentul de față este dispus să continue privatizările, însă la un preț corect, la un preț care să fie avantajos și pentru stat, pentru că mai ales în contextul ultimelor dezvoltări în care România și-a îmbunătățit ratingul de țară suntem în situația în care putem să vindem și suntem dispuși să vindem dacă prețul este unul corect”, a spus ministrul.
Fără a fi luate în calcul eventualele discounturi care ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsă între aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) și 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro). Ministrul a anunțat că, săptămâna viitoare, se va afla la Londra pentru a promova Electrica pe piața de capital londoneză și a afirmat că speră ca oferta să fie încheiată în jurul datei de 26 iunie, iar listarea efectivă să fie pe 3 iulie. Surse au declarat recent pentru MEDIAFAX că oferta ar urma să se deruleze în perioada 16 – 25 iunie.
Prospectul ofertei va fi aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) după publicarea în Monitor a hotărârii de guvern privind stabilirea prețului. Prețul final de vânzare va fi stabilit în funcție subscrierile de pe tranșa investitorilor instituționali, care pot plasa ordinele la prețuri cuprinse oriunde în intervalul 11 lei/titlu – 13,5 lei/titlu. Micii investitori vor cumpăra acțiunile la un preț ceva mai mic, acestora urmând să le fie acordat și un discount.
Aceasta ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori București (BVB), chiar și la prețul minim depășind operațiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acțiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).
Raportat la prețul mic, întreaga companie este evaluată la 3,821 miliarde lei (869,3 milioane euro), iar în funcție de prețul maxim valoarea este de 4,69 miliarde lei (1,066 miliarde euro).
Oferta prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă acțiuni noi reprezentând 105% din capitalul social va avea trei tranșe, iar investitorii pot cumpăra atât acțiuni la Bursa de Valori București, cât și certificate globale de depozit (GDR-uri) pe piața de la Londra. Prin această ofertă statul vizează transferul a 51% din acțiunile companiei (177,18 milioane de titluri) către investitori privați. În prezent, Electrica este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei.
Potrivit ministrului delegat pentru Economie, 85% din acțiunile scoase la vânzare sunt destinate investitorilor instituționali, iar diferența de 15% este pentru investitorii de retail (atât cei mari, cât și cei mici). Tranșa destinată investitorilor de retail poate fi majorată până la 22% din acțiuni dacă va exista interes din partea acestora. Pe tranșa micilor investitori, pentru primele 10.000 de persoane este garantată achiziția unui număr de cel mult câte 1.000 de acțiuni, în funcție de numărul de titluri pentru care au plasat ordin de subscriere. Ministrul a explicat că micii investitori pot cumpăra între 250 și 1.000 de acțiuni, garantat, iar după acest prag vor primi pro-rata în funcție de gradul de subscriere.
Investitorii care vor subscrie în prima săptămână pentru mai mult de 1.000 acțiuni, dar mai puțin de 20.000 de titluri vor beneficia de un discount de 5%. Oferta este intermediată de consorțiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen Bank, Societe Generale și Swiss Capital. Gabriel Dumitrașcu, șeful Direcției Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalul lunii februarie că în urma transferului de acțiuni compania ar putea atrage peste 400 milioane de euro. Electrica a înregistrat în primul trimestru un profit net consolidat, excluzând participațiile minoritare, de 60 milioane lei (13,4 milioane euro), ușor sub cel din aceeași perioadă din 2013, iar pe tot anul 2013 a obținut un câștig de 243,4 milioane lei (55 milioane euro), cu 32% sub cel din 2012.
Grupul Electrica a fost recent reorganizat, înainte de listarea companiei la bursă, iar, ca urmare a acestui proces, participațiile minoritare ale grupului au fost transferate către o societate nou-înființată în scopul administrării acestor active, la care statul este acționar unic.
Segmentul de distribuție al Electrica este reprezentat de Electrica Distribuție Muntenia Nord., Electrica Distribuție Transilvania Sud, Electrica Distribuție Transilvania Nord și compania de servicii energetice Electrica Serv, și este limitat din punct de vedere geografic la regiunile Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud.
Segmentul de distribuție operează în baza unor contracte de concesiune pe termen lung acordate de Ministerul Economiei, valabile până în 2054 și în baza unor licențe emise de ANRE, valabile până în 2027, care au opțiune de reînnoire pentru încă 25 ani. Electrica oferă, de asemenea, servicii de întreținere și reparații de echipamente și alte servicii auxiliare rețelei sale de distribuție și, într-o măsură mai mică, unor terțe părți prin intermediul filialei de servicii energetice Electrica Serv.
Sursa: mediafax.ro