Eugen Bulbuc – In memoriam
S-au împlinit 142 de ani de la nașterea celui mai renumit muzician pe care l-a dat Bârladul
Zilele acestea s-au împlinit de ani de la nașterea celui mai mare muzician pe care l-a avut Bârladul,: Eugen Bulbuc. A venit pe lume, de fapt, în comuna Ciortești, însă tot ce a realizat în viață se leagă de Bârlad, orașul în care a trăit.
A condus timp de 35 de ani corul Bisericii Domneasca, cunoscut pe atunci ca cel mai frumos din oraș. A pregătit și condus corul și orchestra Liceului „Nicolae Roșca Codreanu” care, ani la rînd, a obținut importante premii la concursurile naționale. În viața sa a scris mai multe partituri muzicale.
Tatăl său, un preot renumit, a murit când Eugen Bulbuc avea 7 ani. Micuțul Eugen ajunge băiatul de casă al episcopului Hușilor din acea vreme care, mai târziu, îl dă la seminar. La vârsta de 19 ani este admis la Conservatorul de muzică și artă dramatică București.
Peste șase ani, a ajuns profesor de muzică la Liceul „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad, post pe care îl ocupă prin concurs, iar în 1901 s-a căsătorit cu institutoarea Eufrosina Colescu, fiica profesorului-preot Colescu de la Academia Mihăileană din Iași.
Profund îndrăgostit de muzică, Bulbuc înființează în Bârlad, un an mai tîrziu, Societatea muzicală „Armonia”, proiect în care primește sprijin financiar din partea Clotildei Colonel Averescu, o bârlădeancă înstărită și director de școală. „Armonia” susține la Arenele Române din București o serie de concerte pentru care este răsplătită cu medalia de aur, diploma de onoare și placheta de colaborator.
A murit în 1949 și a fost îngropat în Cimitirul „Eternitatea”
Casa familiei Bulbuc există și acum, se află pe Bulevardul Epureanu și a fost declarată monument istoric. Aici, au fost găzduțiți în timpul vieții muzicianului numeroase personalități și oameni de cultură: Alexandru Vlahuță, Gheorghe Ștefănescu (întemeiatorul Operei Române), George Enescu, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Nicolae Iorga, Victor Ion Popa, cîntăreața de operetă Elvira Popescu.
S.M.