Nu vă scăldați în Lacul Prodana!
Analizele apei Lacului Prodana efectuate de Direcția de Sănătate Publică au evidențiat un conținut ridicat de enterococi. Aceste bacterii sunt, în mod normal, benefice atâta vreme cât trăiesc în mediul intestinal al mamiferelor, fiind incluse chiar în unele probiotice. Când vine vorba de analizele apei, un conținut ridicat de entorococi reprezintă un indicator pentru alți agenți patogeni ce pot cauza complicații severe. Autoritățile îi avertizează pe bârlădeni cu privire la riscurile la care se expun prin îmbăierea în apa Lacului Prodana.
Andrei STESCU
În această perioadă, cei care nu se pot bucura de apa mării se orientează spre locuri de agrement locale, fie ele ștranduri, piscine sau zone neamenajate. Este bine de știut, însă, că apa din aceste locuri poate fi plină de bacterii și că, după o simplă bălăceală, vă puteți alege cu infecții.
Lucrătorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui recoltează bilunar probe de apă din aceste zone de agrement pentru a le analiza fizico-chimic și bacteriologic. În afară de unele situații cu remediere imediată apărute la zonele de agrement private, cea mai mare prboblemă s-a constatat la Lacul Prodana din Bârlad. Ñ ultima perioadă, de-acolo au fost prelevate patru probe de apă și sau efectuat un număr total de 28 analize, dintre care 16 fizico-chimice și 12 bactereologice. Dintre acestea, două nu se încadrează în parametrii normali din punct de vedere al prezenței enterococilor. Conform Hotărârii nr. 546/2008, privind gestionarea calității apei de îmbăiere, cantitatea de enterococi trebuie să fie sub 200/100 ml, iar Escherichia coli sub 500/100 ml.
Enterococul este o bacterie sferică, înrudită cu steprococul, ce trăiește în intestinele mamiferelor. Nu este dăunatoare organismului, dimpotrivă, are funcție importantă în digestie la mamifere și chiar este inclusă în ingredientele unor probiotice. Ieșiți din intestin, enterococii pot să ducă la îmbolnăviri, însă.
Din punct de vedere al analizelor apei, densitatea de enterococi este cel mai bun indicator al densității de materii fecale. Astfel, dacă ai prea mulți enterococi, există posibilitatea să ai și alți agenți patogeni, care pot provoca boli cu complicații severe.
“Înainte de începerea sezonului de îmbăiere, Primăria Bârlad a fost înștiințată pentru luarea de măsuri de igienizare și informare a populației cu privire la calitatea apei din Lacul Prodana”, a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.