Invatamant

Sute de elevi bârlădeni vor să stea la catedră

Pentru cele 196 de locuri disponibile la Liceul Pedagogic Bârlad s-au înscris 360 de candidați.

În ciuda faptului că dascălii din sistemul de învățământ se plâng de salarii mici, de lipsa respectului pentru cadrul didactic, de lipsurile din sistem, foarte mulți elevi bârlădeni se visează eductori, învățători sau profesori. Ca dovadă, în acest an au dat năvală de-a dreptul pe locurile puse la dispoziție de Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad. S-au înscris 360 de elevi pe 196 de locuri disponibile, un lucru rar întâlnit în ultimii ani.

Pentru profilul pedagogic (educatori – învățători) s-au înscris 122 de elevi, la clasa de instructori muzicali s-au înscris 42 de elevi, pentru clasa de instructori sportivi (rugby și atletism) au optat 70 de elevi, la arte plastice 48 de elevi, iar la clasa de instructori pentru educație extrașcolară, 70 de elevi.

Șase din cele șapte clase de a IX-a, cât are în planul de școlarizare, anul acesta, Liceul Pedagogic, au fost formate de aproape 10 zile. Comparativ cu celelalte licee, unde repartizarea elevilor se face computerizat, la clasele cu profil vocațional media de admitere se calculeaza în baza unei formule speciale, care include notele de la cele trei evaluări naționale, media claselor V-VIII, și media la probele de aptitudini.

Pentru că anul acesta au fost mai mulți elevi interesați de clasele cu profil vocațional, aproape doi pe un loc, suntem convinși că vom avea serii mai bine pregătite. Selecția a fost mai riguroasă, iar diferența a făcut-o proba eliminatorie, cea de aptitudini”, a declarat Daniela Marinescu, directorul adjunct al Liceului Pedagogic „Ioan Popescu”.

Elevii cu aptitudini devin de la an la an mai conștienți că șlefuirea talentului lor în cadrul unui liceu vocațional este foarte importantă pentru o viitoare angajare.

„La sfâșitul absolvirii liceului nostru, elevii primesc un certificat de competențe profesionale, care le facilitează angajarea, cel puțin până la admiterea la o facultate de profil, unde nu se intră tocmai ușor”, a mai spus Daniela Marinescu.

80% din elevii care au ales un profil vocațional, provin din mediul rural.

În ceea ce privește cea de-a șaptea clasă a liceului, cea de filologie, încă nu a fost formată. Abia după afișarea rezultatelor finale ale repartizării computerizate, de miercuri, 16 iulie, se va ști cine sunt cei 28 de elevi ai clasei de filologie a Liceului Pedagogic. (Mihaela NICULESCU)

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button