Invatamant

O nouă șansă pentru adulții fără carte

Bârlădenii, dar și cei din zonele limitrofe, care nu au reușit să termine studiile gimnaziale au șansa să se întoarcă pe băncile școlii. Cel mai vârstnic „elev” care a avut ambiția să facă toți anii de gimnaziu este din Perieni și avea 72 de ani cand a pășit din nou pragul școlii.

Daniela PORUMB

Cei care au trecut de vârsta tinereții, care au fost exmatriculați sau din diferite motive au abandonat cursurile gimnaziale se pot înscrie din nou la școală, la clasele cu frecvență redusă. Oferta disponibilă la nivelul județului este generoasă pentru anul școlar 2014 – 2015, iar înscrierile se fac în perioada 1 septembrie – 15 septembrie. Școala nr. 10 ”Stroe S. Belloescu” este singura școală din județ care are cursuri cu frecvență redusă pentru învățământul gimnazial.

În ficare an, câte un grup de 60 de elevi trec pragul școlii, o parte dintre aceștia, după absolvire, fie aleg să urmeze cursurile mai departe la licee sau școli profesionale, fie se înscriu la cursurile de calificare de la Agenția locală de ocupare a forțelor de muncă Bârlad.

Cel mai curajos elev care și-a dorit să aibă școală, a fost un bătrân din satul Perieni, în vârstă de 72 de ani. Acesta a vrut să demonstreze tuturor că se poate învăța la orice vârstă. A absolvit în 2011.

Cursurile cu frecvență redusă pentru învățământul gimnazial sunt organizate la Bârlad din 1998. Inițial, acestea aveau loc la Școala nr. 7 ”Cpt. Grigore Ignat”, dar de un an s-au mutat la Școala nr. 10, întrucât cele două școli s-au comasat.

„Nu am avut posibilități, a întrerupt școala câțiva ani din probleme familiale și financiare și nu îl mai primeau la nicio școală pentru că depășise vârsta. Mi-am înscris copilul la Școala nr. 10, iar din septembrie va trece în clasa a VIII-a. Dacă va trece de evaluarea națională, îmi doresc să continue la o școală profesioanală pentru a învăța o meserie” ne-a precizat mama unui tânăr care frecventează cursurile fără frecvență.

„Aveam terminate doar cinci clase. Nu am mers la școală pentru că părinții mei nu își permiteau să mă țină, am abandonat școala. În schimb acum la vârsta de 22 de ani am ales să ma întorc pe băncile școlii, pentru că îmi doresc să mă pot califica și angaja. După ce voi termina cele opt clase, îmi doresc să merg la o școală profesională, să am o calificare” a menționat Radu, un tânăr înscris la cursurile fără frecvență.

La clasele de seral sau frecvență redusă se pot înscrie toți cei care doresc să își continue studiile. Nu există o limită superioară de vârstă pentru cei care doresc să se înscrie. Însă nu sunt primiți cei care au vârsta potrivită cursurilor gimnaziale (11-14 ani), care trebuie să se întoarcă tot la cursurile de zi, dacă doresc.

”Există persoane în vârstă care au abandonat școala de mai multă vreme și care s-au complăcut în situație, sau ca nu au avut așa mare interes, iar acum își dau seama ce valoare are școala și vor să completeze sau să repare această nevoie” ne-a declarat Valeriu Frumuz, directorul Școlii nr. 10 Bârlad.

Cei interesați de cursurile cu frecvență redusă se pot prezenta la secretariatul unității școlare cu un dosar care va cuprinde următoarele documente: cererea de înscriere tip de la secretariatul unității, o copie după certificatul de naștere și, după caz, de căsătorie, o copie după cartea de identitate (copie după cartea de identitate a părintelui/tutorelui sau a reprezentantului legal, în cazul elevilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani), o adeverință medicală tip, eliberată de medicul de familie.

”Este singura școală din județ care și-a propus să școlarizeze persoanele ce nu au putut frecventa cursurile gimnaziale, fie din motive medicale, fie din motive sociale. Cursurile se desfășoară semestrial conform Metodologiei de organizare și funcționare a claselor cu frecvență redusă din instituțiile de învățământ gimnazial. Evaluarea elevilor se face prin examinări orale și scrise, atât în timpul perioadei de pregătire, cât și după. Absolvenții clasei a VIII-a pot participa la «Testarea Națională». Toți cei interesați se pot prezenta la școală începând cu 1 septembrie” ne-a declarat Valeriu Frumuz, directorul Școlii nr. 10 Bârlad.

Review Overview

User Rating: 4.63 ( 4 votes)

Related Articles

Back to top button