CJ Vaslui vrea să redeschidă Spitalul Balnear Ghermănești
Conducerea Consiliului Județean (CJ) Vaslui își propune să redeschidă Spitalul Balnear din localitatea Ghermănești, cunoscut pentru tratamentele cu apă termală mineralizată, care se făceau înainte de Revoluție.
Vicepreședintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, a declarat că, după închiderea spitalului, autoritățile au avut mai multe proiecte de reabilitare, dar acestea nu s-au materializat.
„Un amplu proiect privind reabilitarea Spitalului Balnear Ghermănești a fost depus în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova, având o valoare de 3,3 milioane de euro. S-a dorit, practic, amenajarea unei adevărate stațiuni din care nu lipseau spațiile de cazare, cele de balneoterapie, cu instalarea de pompe performante care să aducă apa din izvoare și spațiile de relaxare. Proiectul a fost respins din motive politice, în timpul guvernării PDL. Avem promisiuni acum, din partea guvernanților, că proiectul va intra la finanțare, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, intenționăm să facem lucrările de reabilitare și modernizare cu fonduri proprii, dar numai după ce finalizăm proiectele aflate acum în derulare, ca să ne putem descurca cu banii”, a declarat Vasile Mihalachi.
Vicepreședintele CJ a mai menționat că un alt inconvenient pentru care reabilitatea a fost întârziată îl constituie faptul că zona Ghermănești nu este recunoscută oficial ca stațiune balneară.
„Din cauza unei erori care datează de dinainte de 1989, zona nu este nicăieri trecută ca stațiune, cu toate că așa este cunoscută de toată lumea. Acolo este doar un spital balnear, dacă ar fi fost stațiune, se obțineau mult mai ușor fonduri pentru reabilitare. Este păcat că avem o resursă deosebită pe care nu o putem folosi. știu că oameni din tot județul merg la Ghermănești și iau apă cu bidoanele, iar apoi o încălzesc acasă și fac tratamente. Ar fi un lucru extraordinar ca aceasta să se întâmple din nou, în mod organizat, într-o stațiune modernă, pentru ca vasluienii să nu mai fie nevoiți să plece pe la Tușnad sau la Băile Felix ori Herculane, când au apă bună la ei în județ”, a mai spus Mihalachi.
La Ghermănești sunt cinci fântâni cu apă mineralizată sulfuroasă, clorurată, iodobromurată sodico-magneziană care are indicații terapeutice pentru afecțiuni ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos și pentru diverse afecțiuni ginecologice. Izvoarele au fost descoperite în anul 1912, iar în urma unor studii de specialitate s-a stabilit valoarea lor curativă. În poveștile lor, oamenii locului spun că regele Carol I venea adesea la băi la Ghermănești. De-a lungul anilor, mii de persoane au fost tratate în spitalul de acolo, calitatea curativă a apelor fiind recunoscută în întreaga țară, dar peste hotare. În anul 2003, Consiliul Județean Vaslui a preluat Spitalul Carol I, când acesta a încetat să mai funcționeze ca unitate balneară, fiind închis de Direcția de Sănătate Publică Vaslui, pentru că indicatorii medicali erau slabi și condițiile igienico-sanitare improprii. Din 2004, obiectivul se numește Centrul Medico-Social Ghermănești. (Roxana NĂSTASĂ)