Focarul de hepatită de la Băcești, în atenția autorităților
După ce au fost confirmate 21 de cazuri de hepatită A, autoritățile încearcă să vină în ajutorul celor din localitatea Păltiniș printr-un proiect de aducțiune de apă, care să rezolve problemele apei potabile infestate.
Alexandru CROITORU
După confirmarea celor 21 de cazuri de hepatită A în localitatea Păltiniș, comuna Băcești, autoritățile locale și județene au ajuns la conclzuia că soluția pentru cele 420 de suflete este un proiect care să rezolve problema apei potabile din localitate. De aceea, în regim de urgență, primarul comunei încearcă accesarea unor bani europei necesari pentru o astfel de lucrare.
“Păltiniș este o localitate foarte săracă, majoritatea minorități entice și religioase, pentru care sursa principală de venit o reprezintă creșterea și valorificarea animalelor sau ajutorul social oferit de primărie. O altă sursă de venit este cărăușia, pe care o mai fac unii dintre membrii comunității, dar trebuie să ținem seama și de faptul că e o localitate foarte săracă, cu o medie de șase copii pe familie. Încercăm să-i ajutăm și depunem toate eforturile în acest sens, dar și ei trebuie să respecte câteva norme legate de igiena personală și să țină cont de sfaturile medicilor”, a spus Horațiu Cărăușu, primarul comunei Băcești.
Al 22-lea caz de hepatită la Băcești.
După ce 21 de peroane au fost luate în evidența autorităților sanitare ca fiind bolnave de hepatită A, un al 22-lea caz a ajuns la spital. Astfel, chiar dacă nu s-a putut stabili o cauză a izbucnirii focarului, autoritățile sanitare au anuțat existența unui focar de hepatită, izolat, deocamdată, la nivelul localității Păltiniș.
“Încercăm să îI ajutăm cum putem pe cei din localitatea afectată de hepatită. Chiar ieri le-am adus o tonă de apă potabilă dar, din ceea ce au spus chiar ei, nu de apă au nevoie ci de mâncare. Problema cu apa au rezolvat-o singuri, iar noi încercăm să îi ajutăm cum putem. De anul acesta, o nouă școală va fi dată în folosință la Păltiniș și sperăm ca, odată cu noul an școlar să izolăm focarul și nu să-l facem și mai mare ținând cont de faptul că elevii din localitate trebuiau să facă naveta la școllie din comună”, a mai spus Horațiu Cărăușu.