Promoții la mezeluri în supermarketuri – Otravă la kilogram
Cu toții ne dorim să consumăm produse alimentare naturale, fără conservanți, îndulcitori, arome sau alte substanțe dăunătoare. Produsele “bio” se vând în supermarketuri cu prețuri foarte mari, fiind inaccesibile majorității populației. Cei mai mulți optează pentru alimentele ieftine atunci când merg la cumpărături, deși acest lucru înseamnă expunerea la anumite riscuri. Majoritatea mezelurilor conțin glutamat de sodiu. Substanța dă un gust mai bun produsului, dar creează dependență. Este interzisă copiilor și femeilor gravide. Riscăm maladii precum Alzheimer, Parkinson, astm și modificări de ritm cardiac. Cel mai periculos aditiv este colorantul carmin sau roșu coșenilă. Este extrem de periculos din cauza extracției pe bază de aluminiu. Pe de altă parte, aceste produse mai sunt și pline de sare, din cauza cărora ne putem îmbolnăvi de inimă, ficat, rinichi, sau chiar de cancer.
George VARZARI
Principalele produse alimentare care conțin substanțe dăunătoare sănătății sunt repezentate de mezeluri. Acestea conțin foarte multe substanțe artificiale, printre care coloranții, aromele artificiale, dar în special conservanții.
Xantanul și guarul, E-415 și, respectiv, E-412, sunt substanțe de gelifiere care rețin foarte multă apă. Sunt periculoase pentru că scad absorbția în organism a vitaminelor A, D, E, K și a mineralelor precum calciu și magneziu, potasiu și fier.
Foarte des folosit la majoritatea mezelurilor, Colagenul este o gelatină din zgârci care nu are proprietăți nutritive. Pe de altă parte, persoanele cu hiperuricemie ar trebui să se ferească de alimentele cu această gelatină, altfel riscând să se aleagă cu atacuri de gută (inflamația agresivă a articulațiilor).
Dextroza este o substanță cu un index glicemic foarte ridicat, cu zaharuri cu absorbție extrem de rapidă. Este interzisă în dieta bolnavilor de diabet, dar este bine să evităm consumul produselor care conțin această substanță pentru că riscăm să ne îmbolnăvim de diabet.
Majoritatea mezelurilor conțin glutamat de sodiu, chiar și șunculița denumită “țărănească”. Substanța dă un gust mai bun produsului, dar creează dependență. Este interzisă copiilor și femeilor gravide. Riscăm maladii precum Alzheimer, Parkinson, astm și modificări de ritm cardiac.
Unul dintre produsele așa-zise tradiționale, toba, este plină, printre altele, de sodiu. Asta înseamnă că produsele sunt pline, de fapt, de sare. Din cauza ei ne putem alege cu foarte multe boli cerebrale, cardiace, hepatice grave, dar și cu un cancer la stomac sau la colon!
Parizerul este de departe unul dintre cele mai nocive produse, mai ales pentru copii. De altfel, este interzis pentru micuți. Colorantul pe care îl conține, carminul, e cancerigen. Procedeul extragerii carminului dintr-o insectă este ultranociv. E folosit pentru a da o culoare roșie produselor.
Nitritul de sodiu, sau E 250, e utilizat pentru a da mezelurilor o culoare roz, apetisantă. Unul dintre cele mai periculoase efecte este dezvoltarea celulelor cancerigene. Poate declanșa și afecțiuni ale glandei tiroide. Totodată, este interzis femeilor gravide, copiilor și bolnavilor în general.
Caragenanul, sau E-407, conține factori co-cancerigeni. Adică, descompus în colon, se poate transforma în alte substanțe care pot duce la cancer de colon. Caragenanul este folosit frecvent în toate mezelurile, fiind un agent de întărire și îngroșare a alimentelor.
Medicii atrag atenția
La fel ca la parizer, la salamuri cel mai periculos aditiv este colorantul carmin sau roșu coșenilă. Este extrem de periculos din cauza extracției pe bază de aluminiu. Pe de altă parte, aceste produse mai sunt și pline de sare, din cauza cărora ne putem îmbolnăvi de inimă, ficat, rinichi, sau chiar de cancer.
Din nefericire, multe din produsele tradiționale românești nu mai sunt sigure. Medicul nutriționist Ella Pintilei afirmă că indiferent de prețul mezelurilor, ingredientele sunt, în mare parte, aceleași. Efectele nocive ale acestor produse se manifestă asupra inimii, fiind foarte bogate in colesterol, asupra stomacului din cauza nitriților , dar în special asupra tensiunii arteriale, din cauza prezenței unei cantități mari de sare.
O altă problemă asupra căreia nutriționiștii atrag atenția este reprezentată de consumul tot mai mare al produselor tip fast-food.
“Cea mai mare problemă o constituie felul în care sunt prelucrate alimentele din fast-food-uri, deoarece nu oferă nutrimentele necesare unei bune dezvoltări”, e de părere Ella Pintilei.
Sucurile, înghețata, dulciurile, ciocolata sunt și ele considerate dăunătoare.
“Aproape toate sucurile din comerț conțin conservanți pentru a prelungi valabilitatea, ceea ce ne afectează sănătatea, în timp ce un suc cu adevărat natural ar trebui să nu țină mai mult de trei zile. Ciocolata trebuie sa fie consumată într-o cantitate mică, mai ales în această perioadă, în timp ce dulciurile ar trebui evitate complet. De asemenea, și înghețata din comerț ar trebui consumată în cantitate cât mai mică, deoarece conține în cantități destul de mari coloranți, conservanți, precum și tot felul de arome artificiale”, a declarat Ella Pintilei.
Ce presupune o alimentație echilibrată
Nutriționiștii recomandă atât copiilor, cât și adulților, să respectate cele trei mese ale zilei. Micul dejun trebuie să fie obligatoriu și cât mai bogat. Masa de prânz să conțină ceva simplu, un iaurt, brânză, iar cina să fie cea mică cantitativ dintre toate mesele. Aici se pot consuma, în special în această perioadă, legume. Între mese trebuie evitat consumul de produse de patiserie, fiindcă acestea conțin o cantitate mare de carbohidrați.
Totodată, exercițiile fizice nu trebuie să lipsească din orarul zilnic al unei persoane. Acestea pot fi sub forma unei simple plimbări pentru persoanele mai învârstă, iar pentru copii se recomandă ieșirea cu bicicleta, dar și practicarea unor sporturi ca înotul.
Deși medicii nutriționiști atrag atenția asupra alimentației, majoritatea populației cade pradă reclamelor și promoțiilor la diferite produse, dar în special prețurilor mici.