altex
National

Rechizitoriu: Fabrica de diplome la ASE – Profesor presat sa le faca lucrarile studentilor pentru a umfla norma de masteranzi / student care publica, pe spaga, articole de cercetare in reviste academice​

La Academia de Stiinte Economice Bucuresti functiona o asa-numita „fabrica de diplome”, in care unii profesori erau presati de sefi sa le faca si lucrarile de licenta unor studenti, pentru a creste artificial numarul licentiatilor, in vederea promovarii la masterat, reiese din rechizitoriul procurorilor, prin care a fost trimis in judecata prodecanul Facultatii de Finante Banci din ASE Iuliu Cosmin Serbanescu. Mai mult, un student cu restante a reusit  sa semneze, intr-o revista academica, un articol de cercetare scris, de fapt, de profesorul caruia i-a dat spaga.

Un singur profesor de la Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din Academia de Stiinte Economice (ASE) Bucuresti a scris lucrarile de diploma, pe spaga, pentru zeci de studenti de la care a strans in total circa 12.000 de euro mita, conform procurorilor Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului General. Conf. univ. dr. Iuliu Cosmin  Serbanescu, prodecan al facultatii, a recunoscut in fata anchetatorilor ca a luat bani de la studenti pentru a-i ajuta in mod ilegal la lucrarile de diploma. 

Potrivit procurorilor, conferentiarul Serbanescu avea acasa liste intregi in care tinea evidenta zecilor de studenti, din ultimii 4 ani universitari, de la care primise bani pentru a le scrie lucrarile de dimploma sau parti din aceste lucrari. Numai in anul 2013-2014, listele cuprindeau circa 20 de studenti de la care profesorul a luat intre 400 de lei si 400 de euro de caciula, pentru a-i ajuta la examen. 

Mai mult, intr-o discutie cu Serbanescu, un alt cadru universitar se plangea ca decanul facultatii, prof. univ. dr. Dalina Dumitrescu, ar fi facut presiuni asupra lui sa le faca lucrarile de diploma studentilor slab pregatiti, pentru ca acestia sa-si ia examenele si sa promoveze apoi la masterat – se arata in rechizitoriul obtinut de HotNews.ro. 

„Pai cum?! N-am ce sa ma inteleg cu ea! Pentru ca eu…m-am saturat, ma, sa-mi asum pentru ei! Adica noi stam ca prostii p-aicea… Am ajuns sa le fac si lucrari de diploma, pentru ca altfel nu intra in licenta cu tampeniile care le au… Adica nu le fac de-acasa, da’ lucrez cu ei direct pe calculatorul lor. Ca n-am ce sa fac… (…)Singurul motiv care este ca sa avem oameni la master, sa fie lumea multumita, si sa…„, i se plangea conf. univ. dr. Emilian Miricescuprodecanului Iuliu Serbanescu, conform rechizitoriului. 

In documentul trimis in instanta, procurorii consemneaza ca Miricescu a subliniat ca „a dat curs solicitarii decanului pe fondul pregatirii precare de care dau dovada studentii aflati in anul terminal de studii al FFABBV, precum si din necesitatea impusa de Dumitrescu Dalina de a creste in mod artificial gradul de absolvire si de a asigura un numar de absolventi pe care sa ii determine sa isi continue studiile in cadrul programelor de master organizate de FFABBV„. 

  • Studentul restantier „Aruncatorul” a „publicat” un articol de cercetare intr-o revista de specialitate Procurorii mai arata ca in iunie 2014, prodecanul Iuliu Serbanescu i-a cerut studentului bucurestean Rami Bayassi 400 de euro sa-i faca o lucrare de licenta. Rechizitoriul surprinde discutiile si scena in care Bayassi ii aduce banii lui Serbanescu. 

    In dialogul dintre cei doi, profesorul se intereseaza prieteneste ce semnificatie are numele studentului nascut in Bucuresti, din mama romanca si tata sirian.

    „Numele tau inseamna ceva?”, intreaba prodecanul, iar studentul isi aminteste semnificatia numelui sau: „Aaa … RAMI inseamna cel care da … cu chestii”. 

    „Aruncatorul”, conchide conferentiarul univeristar. 

    Pentru a ajunge la licenta, studentul mai avea de trecut, insa, si cateva restante. Tot prodecanul Serbanescu il ajuta cu subiectele, retin procurorii in rechizitoriu. 

    De asemenea, profesorul il convinge pe studentul Bayassi ca ar fi bine ca studiul de caz pe care tot el il scrisese contra-cost pentru lucrarea de licenta sa fie publicat intr-o revista de specialitate, ca articol de cercetare, sub semnaturile amandurora.

    Articolul trebuia apoi sa fie trecut in bibliografia lucrarii de licenta. Astfel, comisia de examinare, din care facea parte si prodecanul, urma sa fie impresionata si sa-i acorde studentului o  nota mare. Toata afacerea, inca 400 de lei. 

    Acuma, am vorbit la o revista. Daca vrei, ne ofera posibilitatea sa publicam o parte, nu e obligatoriu. Chestia e ca costa 400 de lei. Eu-mpart banii cu tine, depunem noi doi acolo, sa… La ce ar putea sa te ajute, sa-ti dau un FB, pentru ca la sustinere, chestia asta conteaza. Tu te gandesti. Nu trebuie sa-mi dai un raspuns acum, numai sa-mi dai un raspuns pana la sfarsitul saptamanii. Daca e favorabil, m-apuc, scot o bucata din ea, i-o trimit aluia s-o publice si dupa-aia, o treci tu la o bibliografie, si platesc pe ea si continutul. Daca nu, nu e nici o problema. Tu pui SERBANESCU COSMIN, BAYASSI RAMI, titlul, scoatem noi un titlu de acolo, publicata in FBA, iunie 2014. Dar nu e obligatoriu, ti-am zis, daca o sa ai nevoie de nota mare sau ceva„, insista Serbanescu la studentul cam reticent. 

    In revista de specialitate „Finante, Banci, Asigurari”, editata de Tribuna Economica, a aparut, in numarul 7 din iunie 2014, articolul „O abordare concurentiala a impozitului pe profit„, semnat de Cosmin Serbanescu si Bayassi Rami. La licenta, studentul a obtinut nota 8,33.

    N-ar fi prima oara cand un impostor semneaza un articol de cercetare intr-o astfel de revista academica din Romania. 

    Anul trecut, doi profesori din Serbia au jucat o farsa revistei romanesti de cercetare Metalurgia International , publicatie care, la un moment dat, era recunoscuta si de Thomson Reuters-ISI in randul revistelor cu factor de impact. Aceasta recunoastere  conferea cercetatorilor care publicau articole acolo sanse mai mari la obtinerea de titluri stiintifice si acadamice, cum ar fi cel de doctor sau de profesor universitar. 

    Cei doi profesori de la Universitatea din Belgrad au trimis in mod voit la revista romaneasca Metalurgia International, spre publicare, un articol stiintific in totalitate fals, pentru a atrage atentia asupra calitatii slabe a articolelor publicate de o parte a cercetatorilor sarbi, in reviste de calitate indoielnica, pentru a urca in ierarhie. 

    • ASE Bucuresti, printre cele mai bune universitati din Romania

    Desi rechizitoriul procurorilor surprinde o „fabrica de diplome” la Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori,  Academia de Stiinte Economice din Bucuresti face parte din prima categorie valorica a clasamentului universitatilor din Romania pe 2011. 

    In aceeasi categorie, a universitatilor de cercetare avansata si educatie, in fata ASE-ului mai sunt doar trei universitati, tot de stat: Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, conform topului romanesc de acum 3 ani.
     
    ASE Bucuresti nu a fost, insa, inclusa in topuri consacrate, precum Clasamentul Shanghai sau QS World University Rankings.

Sursa: hotnews.ro

Related Articles

Back to top button