Mâncați de cancer
Cancerul reprezintă una din cele mai grave boli, mai ales din cauză că, până în prezent, nu există un tratament. În evidențele Direcției de Sănătate Publică, în județul Vaslui, se află 7202 persoane care suferă de cancer, dintre care 813 au cancer de piele. În primele șase luni ale anului s-au înregistrat 17 noi astfel de cazuri, dintre care 10 sunt bărbați.
George VARZARI
Cancerul de piele sau melanomul se dezvoltă la nivelul celulelor care produc pigmentarea pielii. Afecțiunea se produce prin creșterea necontrolată a acestor celule, ca mai apoi acestea să invadeze organismul.
“Melanomul este o formă de cancer cutanat care are originea în celulele care produc pigment, denumite melanocite. Aceste celule dezvoltă o activitate anormală, cresc necontrolat, ca mai apoi să invadeze țesuturile din jur. Chiar dacă melanomul este mult mai rar decât alte tipuri de cancer, este totușI cel mai grav”, spune dr. Dragoș Chirilă, oncolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.
În cazul în care este depistat din timp și se găsește numai la nivelul pielii, melanomul poate fi tratat. Dacă să se răspândește la alte organe sau oase, șansele de vindecare sunt foarte mici.
“Din fericire, dacă melanomul este depistat în stadiile incipiente, atunci când este localizat doar la nivelul pielii, acesta poate fi tratat. În cazurile avansate, acesta se poate răspândi sau metastaza prin sânge sau limfă spre alte organe sau oase, unde vindecarea vindecarea este puțin probabilă”, mai spune dr. Dragoș Chirilă.
Simptomele precoce constă în modificarea de formă sau culoare a unei alunițe, a semnului din naștere sau chiar pe o porțiune de piele fără niciun semn. În cazul în care nu este depistată afecțiunea, pot apărea pierderi în greutate, piele gri, imflamarea ganglionilor limfatici, sângerări din aluniță sau alte leziuni, precum și dureri la nivelul aluniței sau leziunilor.
“Chiar dacă melanomul se poate dezvolta oriunde pe piele, acesta poate apărea mai des la nivelul toracelui la bărbați și femei, și pe mebrele inferioare la femei. Simptomele tardive constă în leziuni cutanate ulcerative sau sângerări, precum și prezența durerii la nivelul aluniței sau a altor leziuni, limfadenita, în special la nivelul ganglionilor din zona axilei sau a abdomenului, pierderi inexplicabile în greutate, precum și apariția pielii gri”, expică medicul oncolog.
Melanomul poate fi primar sau metastazic. Cel primar se află doar la nivelul pielii, iar în cazul în care este depistat din timp, poate fi tratat prin operații chirurgicale. Dacă nu este depistat la timp, atunci există riscul să se răspândească în alte zone ale corpului. Melanomul metastazic nu poate fi vindecat în mod normal, acesta răspândindu-se prin intermediul sistemului limfatic sau sangvin spre alte organe.
“Melanomul primar urmează de regulă un tip de proliferări la nivelul stratului pielii. Dacă este depistat precoce, atunci prin tratament chirurgical se poate vindeca în majoritatea cazurilor. Dacă nu este urmat un tratament, majoritatea cazurilor de melanom se răspândesc și spre alte zone ale corpului. În cazul melanomului metastazic, acesta se răspândește prin intermediul sistemului limfatic al pielii care se află în vecinătatea tumorii, a ganglionilor limfatici, sau pe cale hematogenă către alte organe, precum ficatul sau creierul. În mod normal, melanomul metastazat nu poate fi vindecat”, mai spune Dragoș Chirilă.
Cel mai important factor de risc este legat de expunerea prelungită la soare, la raze UV, sau în cazul în care apar mai mult de 50 de alunițe pe corp. Un alt factor de risc este reprezentat de moștenirea unei boli rare, precum xeroderma pigmentosum, în care organismul nu poate reface celulele lezate de razele soarelui. Cele mai expuse la apariția melanomului sunt persoanele care prezintă un ten foarte deschis.
“Expunerea la soare în special în timpul copilăriei, sau în cazurile în care persoanele lucrează într-un astfel de mediu reprezintă principalul factor de risc pentru apariția melanomului. De asemenea, expunerea la razele ultraviolet din saloanele de brozat reprezintă tot un grad mărit de risc, prezența unor alunițe atipice sau unui număr mai mare de 50 alunițe, persoanele cu un ten deschis care se ard mai degrabă decât se bronzează sau sistemul imunitar deficitar”, a declarat medicul oncolog.
În cazul în care o persoană suspectează că ar avea melanom, se recomandă consultul de urgență a unui medic de familie, sau a dermatologului în vederea stabilirii diagnosticului.