Ce spun universitatile de top din Romania: primesc sau nu la admitere absolventi fara bacalaureat?
Ministerul Educatiei a decis, in premiera in ultimii 20 de ani, ca universitatile pot primi la admitere absolventi de liceu fara diploma de Bacalaureat. HotNews.ro a contactat reprezentantii celor mai mari universitati de stat, carora le-a adresat urmatoarele intrebari: „Organizati colegii pentru absolventii de liceu fara diploma de BAC? De ce?”. Citeste mai jos daca universitatile de top din Romania vor admite tineri fara bacalaureat. Ce spun Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, ASE, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timisoara si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca.
HotNews.ro a contactat cele mai mari universitati de stat din Romania, pentru a afla daca acestea vor primi la admitere absolventi de liceu fara diploma de bacalaureat. HotNews.ro a cerut, astfel, opinia Universitatilor de Cercetare Avansata si Educatie – adica universitatile din prima categorie valorica, potrivitclasamentului universitatilor din Romania din 2011.
Universitatea Politehnica din Bucuresti: Anul acesta in niciun caz nu o sa avem colegii, pentru ca acest lucru trebuie facut incetisor
George Darie, rectorul interimar al Universitatii Politehnica din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca universitatea pe care o conduce nu infiinteaza colegii pentru absolventii de liceu fara diploma de Bacalaureat. Intrebat de ce nu infiinteaza acest tip de invatamant, Darie a raspuns: „Inca nu am analizat cum sa facem, ce sa facem. Anul acesta in niciun caz nu o sa avem, pentru ca acest lucru trebuie facut incetisor, sa vedem care sunt necesitatile, modul in care trebuie actionat. Sa vedem care sunt domeniile pe care ne-ar interesa sa le facem. E nevoie de o analiza.”
Intrebat care este opinia sa cu privire la ideea de colegii pentru absolventii de liceu fara diploma de BAC, rectorul interimar al Universitatii Politehnica din Bucuresti a declarat pentru HotNews.ro: „Uf. Este de vazut ceea ce o sa fie, dar per ansamblu cred ca universitatile pot sa aduca un aport in spiritul acestei ordonante. De la caz la caz, in functie de cererea care exista pe piata fortei de munca si acolo unde apar niste necesitati stringente, universitatile pot aduce o valoare adaugata„.
Universitatea din Bucuresti: Nu ne intereseaza sa infiintam colegii pentru tinerii care nu au luat Bacalaureatul
Reprezentantii Universitatii din Bucuresti au declarat pentru HotNews.ro ca universitatea nu organizeaza colegii pentru absolventii de liceu fara diploma de BAC. Acestia au precizat ca Universitatea isi mentine punctul de vedere exprimat dupa ce OUG 49/2014 a fost adoptata: „Organizarea programelor de invatamant postliceal in contexte institutionale diferite – scoli postliceale, licee, colegii din universitati – decredibilizeaza deopotriva aceasta forma de instruire cat si institutiile care o patroneaza.”
De altfel, Maria Voinea, prorector al Universitatii din Bucuresti, a declarat in urma cu o luna pentru HotNews.ro – inainte de aparitia metodologiei – ca „in niciun caz Universitatea din Bucuresti nu va adopta o astfel de masura. Suntem hotarati impotriva unei astfel de hotarari, nu ne intereseaza sa infiintam colegii pentru tinerii care nu au luat Bacalaureatul. Noi suntem o universitate de excelenta si ca atare nu vom face asa ceva.”
„(…) A fost unanimitate in respingerea acestei posibilitati. Nici nu se pune problema sa primim tineri fara bacalaureat in universitate. Suntem foarte exigenti in aceasta eventualitate si nici anii trecuti nu acceptam ca studentul sa ramana inmatriculat fara diploma de bacalaureat in original, deci eram si suntem foarte severi la aceste conditii de legalitate„, a explicat profesorul Maria Voinea, prorector Universitatea din Bucuresti, pentru HotNews.ro. Detalii aici
Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca: Nu credem ca orientarile europene sunt in acest sens
Reprezentantii Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca au declarat pentru HotNews.ro, in urma cu o zi, ca nu organizeaza astfel de colegii. La solicitarea HotNews.ro, reprezentantii ne-au trimis punctul de vedere al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca: Referitor la Ordinul privind aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar non-universitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior, „Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, ca universitate de referinta, de traditie, de prestigiu international si de cercetare avansata din Romania, isi exprima dezacordul deplin cu privire la proiectul de act normativ sus-mentionat„.
„De asemenea, nu credem ca orientarile europene sunt in acest sens. Rezultatul ar fi integrarea in universitatile, ale caror indicatori de calitate sunt indoielnici, a absolventilor de liceu fara diploma de bacalaureat. Atentionam ca, in anumite universitati, sub cupola colegiilor, urmeaza a se inmatricula „cursanti” fara bacalaureat care vor detine mediat, prin mecanismul recunoasterii de credite, un statut de veritabil student„, se arata in punctul de vedere al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, trimis HotNews.ro.
„Universitatea Babes-Bolyai se exprima, inca o data, in contra organizarii colegiilor de formare profesionala in cadrul universitatilor si, implicit, in contra asimilarii acestora cu studiile universitare. Consideram ca, in masura compatibilitatii art.44 OUG nr.49/2014 cu prevederile Legii nr.1/2011 si cu cele constitutionale, organizarea invatamantului profesional nu trebuie realizata in universitati in maniera propusa in proiectul de Ordin al ministrului„, sustine Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi: Nu organizam astfel de colegii
Vasile Isan, rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, a declarat pentru HotNews.ro: „Nu. Nu organizam astfel de colegii. Pentru ca noi am considerat ca universitatea – ca institutie generica – are un rol si o functie distincte de alte institutii de invatamant sau de alte forme de invatare. Este important sa nu amestecam lucrurile, chiar daca universitatea are si o functie sociala – ca un soi de corespondenta la ideea responsabilitatii sociale a corporatiilor – totusi nu cred ca trebuie sa recurga la activitati care nu ii sunt proprii, specifice„.
Intrebat daca este de parere ca admiterea in universitate a unor elevi care nu au diploma de Bacalaureat stirbeste imaginea universitatii pe care o conduce, Vasile Isan a raspuns: „Cred ca da, stirbeste. Si asa universitatea a avut de suferit din varii motive. Dar eu zic ca inca isi pastreaza un statut si o reputatie„.
Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE): Vom lua o decizie saptamana viitoare
Pavel Nastase, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE), a declarat pentru HotNews.ro: „Noi vom lua decizia, conform metodologiei, luni, saptamana viitoare. Atunci avem programata o sedinta a Consiliului de Administratie si urmeaza o sedinta a Senatului universitatii. Dupa analiza metodologiei si a programelor postliceale existente vom lua o decizie. Decizia va fi luata si comunicata in cursul saptamanii viitoare„.
Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca: Vom avea luni sedinta in care vom lua in discutie ordinul care a aparut
Daniela Manea, prorector al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, a declarat pentru HotNews.ro: „Noi inca nu am luat inca in discutie, suntem in procesul de admitere la nivel licenta, si pe urma. Vom avea luni sedinta in care vom lua in discutie ordinul care a aparut„.
Universitatea Politehnica Timisoara: Nu organizam. Noi am zis din start nu
Viorel-Aurel Serban, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, a declarat pentru HotNews.ro: „Nu organizam. Am discutat doar cu domnii decani, deocamdata, de principiu, dar noi am zis din start nu. Vom discuta in consiliu luni sau marti.Consideram ca o structura nonuniversitara nu este fezabila pentru o scoala de traditia Politehnicii. Sunt foarte multe alte argumente, care tin si de organizare, dar in primul rand acesta:nu suntem siguri ca o astfel de structura in Universitatea Politehnica este fezabila, pentru ca noi pregatim la un anumit nivel – suntem Universitate de Cercetare Avansata si Educatie – si asta ar insemna o subcalificare. Nu cred eu ca a fost o idee fericita, se putea gasi alta formula, dar nu sunt eu cel care trebuie sa dea solutii. Avand in vedere traditia si calitatea scolii, nu ne angajam la astfel de organizare a sistemului educational nonuniversitar„.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca: Nu este o practica internationala curenta si asteptam sa vedem care este trendul viitor
Pamfil Doru, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, a declarat pentru HotNews.ro ca institutia pe care o conducenu infiinteaza colegii pentru absolventii de liceu fara diploma de BAC. „Pana la clarificarea legislatiei in domeniul asta, preferam sa asteptam si sa nu ne grabim la implicarea universitatii in cursuri postliceale, de fapt. Nu este o practica internationala curenta si asteptam sa vedem care este trendul viitor. Bineinteles, asteptam trendul in Romania, ca in afara nu avem niciun fel de expectanta ca universitatile sa se implice in invatamantul postliceal, nu este o practica europeana„.
Intrebat daca este o premiera europeana, rectorul Pamfil Doru a afirmat pentru HotNews.ro ca „universitatile, in general, se implica in invatamantul universitar pe licenta, masterat si doctorat. Asta este spatiul invatamantului universitar european – pe cele 3 componente ale sistemului Bologna. Treaba cu colegiile este una aparuta in Romania, ca sa rezolve problema celor care nu iau bacalaureatul, care este o problema a societatii noastre pe care o vom rezolva„.
Informatii de context
Admiterea fara diploma de Bacalaureat la Universitati este consecinta Ordonantei de Urgenta nr. 49/2014, prin care Guvernul Ponta a modificat din temelii in aceasta vara legea educatiei nationale. Aceasta Ordonanta – pe care Avocatul Poporului este asteptat de 2 luni sa decida daca o trimite sau nu spre verificare la Curtea Constitutionala – prevede, printre altele, pregatirea elevilor fara Bacalaureat la universitate, in colegii.
Ordonanta spune ca organizarea colegiilor care ii vor primi pe tinerii fara Bacalaureat se face conform unei metodologii. Metodologia – practic ultimul act necesar pentru infiintarea acestor colegii pentru tinerii fara BAC – a fost publicata in Monitorul Oficial marti, 9 septembrie. De acum, universitatile au liber sa primeasca tinerii fara diploma de Bacalaureat. In plus, unele universitati private au anuntat deja ca, daca un cursant ia bacalaureatul dupa primul an de colegiu, il trec direct in anul II de Facultate.