Social

Utilajele performante, un avantaj în agricultură

Pentru mulți fermieri, achiziționarea de utilaje agricole performante a adus cu sine producții mai mari și rezultate mult mai bune în agricultură. La polul opus, agricultura de subzistență practicată în mediul rural aduce producții care, de cele mai multe ori, nu acoperă nici măcar cheltuielile pentru înființarea culturii, fără a se mai lua în calcul, munca fizică a micului proprietar de teren.

Alexandru CROITORU

Apărută la scurt timp după Revoluție, Legea 18/1991 a dat românilor înapoi bunul lor cel mai de preț. Astfel, terenurile agricole din toată țara au fost retrocedate foștilor proprietari. Odată cu legea pământului, au venit și problemele, multe din retrocedări rezolvându-se în instanțele de judecată. Și de parcă acest lucru nu ar fi fost deajuns, unii proprietari de terenuri au ajuns după gratii cu acuzații de omor sau lovituri cauzatoare de moarte urmare a neînțelegerilor apărute.

“Astăzi și importăm și exportăm grâu. Sau, unii băieți deștepți exportă grâu pe o parte și-l importă pe altă parte. Dar nu asta e important în momentul de față. Acum e important faptul că am renunțat la ceea ce aveam mai de preț și anume terenul agricol compact. A fost retrocedat foștilor proprietari în cea mai mare parte și ceea ce era compact înainte este acum făcut bucăți. Te uiți pe dealurile din județul Vaslui, de exemplu și vezi o bucată de teren cultivată cu porumb, alta cu grâu, alta cu floarea soarelui sau, ce e și mai rău, alta lăsată de izbeliște de proprietar pentru că nu mai poate sau nu mai are cu ce să lucreze pământul. La Vaslui suntem câțiva fermieri care încercăm ca tot acest teren să-l adunăm cât mai compact pe suprafețe cât mai mari. Și facem acest lucru pentru că abia atunci vom putea discuta despre performanță în agricultură. Nea Ion, de la țară, are jumătate de hectar de teren pe care-l lucrează cum și cu ce poate. Îl ară atunci când are bani și-l seamănă la fel. Chiar dacă știe că nu e bine ce face pentru că lucrările agricole trebuiesc făcute la timpul lor, posibilitățile lui materiale atât îI pot oferi. Pe de altă parte, fermierii care iau pământ în arendă se lovesc de alte probleme. Unii nu îl dau în arendă de teamă că cel care îl lucrează se va îmbogățI de pe urma lui. Sau te lovești de alte probleme atunci când faci cerere de plată pentru ajutorul oferit de Uniunea Europeană și de către Guvern și te trezești că și tu și proprietarul de teren faci cerere pentru subvenție chiar dacă legiuitorul e clar în problema asta. Atunci intervine o problemă pentru că APIA nu va da bani la amândoi. Omul de la țară, proprietarul de teren, face gălăgie și pe tema asta fără să se întrebe cât mă costă pe mine, ca fermier, hectarul de grâu sau de porumb sau floarea soarelui. Omul de la țară cultivă porumb luat din producția de pe anul trecut, ară cu calul sau, dacă îșI permite, plătește un tractor la cine are așa ceva ș-l mai prășește de două ori. Pentru un fermier lucrurile nu stau chiar așa. Pentru a avea producție bună arătura trebuie făcută atunci când trebuie și de calitate. Lucrările de pregătire a terenului pentru însămânțat trebuiesc șI ele făcute atunci când le este rostul, ceea ce pui în pământ este sămânță selectată și tratată, prășitul îl faci mecanic, arunci îngrășăminte pe terenul cultivat șI, dacă e nevoie, stropești împotriva bolilor sau a dăunătorilor. Astfel, fermierul care face toate lucrurile acestea va putea avea o producție de 5 tone sau chiar mai mult de porumb la hectar, pe când, omul de la țară trebuie să se mulțumească cu cel mult două tone. Trăgând linie, la final de campanile, vei ajunge la concluzia că te-a costat mai mult să ari șI să semeni, fără să socotești efortul șI cheltuiala cu prășitul manual, decât valoarea a ceea ce ai reușit să aduni toamna”, povestește unul din fermierii mari din județul Vaslui.

De ce utilaje performante?

“Bătrânul U650 are avantajele și dezavantajele lui. De fapt, avantaj ar fi faptul că e mai ieftin la întreținut, în rest, performanțe agricole cu el nu prea poți face. Comparativ, plugul tractorului ăsta are trei cormene cu distanța maximă între ele de 40 cm. Un alt tractor, modele aduse în România în ultimii ai, au până la 24 de cormene. Ăsta am înțeles că e cel mai mare plug pe care-l poți găsi în România. Dar nu e nevoie de un asemenea plug, mai ales în județul Vaslui, unde formele de relief nu îți permit asemenea deschidere. Dar dacă luăm în calcul unul mai mic, cu 5 sau 6 cormene, vom vedea că avantajul unui asemenea plug nu e dat numai de faptul că poate ara, la o singură trecere, o suprafață mai mare, dar și de faptul că plugul este rotativ. Această rotație a plugului face ca arătura să fie uniformă, pe o singură parte, păstrând astfel umezeala mai bine în sol. La polul opus, îl putem lua tot pe nea Ion care, dacă nu are bani să plătească un tractor, va ara cu calul bucata lui de pământ. Urmează apoi mașinile de recoltat. Și aici prformanța lor înseamnă câștig mai mare. ȘI vă pot da un exemplu în acest sens. Acum a început Campania de recoltat la floarea soarelui și acest lucru se realizează cu ajutorul combinelor cu heder special pentru asemenea plante. Dacă o astfel de mașinărie ar avea pierderi, să spunem de 3 kg la hectar, acest lucru ar însemna pierderi pentru cultivator. Dacă, pe o suprafață de 1-2 hectare pierderea ar fi nesemnificativă la un preț de, să zicem 70 de bani/kg de floare, gândiți-vă ce ar însemna aceste pierderi la o suprafață de o cateva sute de hectare. Singurul inconvenient în acest caz este prețul unui asemenea utilaj. În România încă sunt foarte scumpe utilajele agricole. Dacă un tractor cât de cât ajunge la 25-30.000 de euro, unul performant și puternic poate depăși 150.000 de euro. La capitolul utilaje de recoltat, sau acele combine, cum se știe lumea, aici lucrurile stau altfel. Prețul unui asemenea utilaj poate depăși ușor 250.000 de euro, în funcție de performanță și de hederele cu care vine echipată. Pentru a cumpăra asemenea utilaje, un fermieri este nevoit să apeleze la credite bancare dar, pentru performanță șI profit din agricultură, o faci și pe asta. Până la urmă trebuie să ținem cont șI de faptul că agricultura practicată de fermierii care au în arendă suprafețe mai mari de teren, reprezintă o afacere care trebuie să-țI aducă șI profit dar șI cel care îțI lasă terenul în arendă trebuie să fie mulțumit. Astfel, dacă ești correct cu omul de la țară, proprietarul de teren, vei avea de câștigat”, a mai spus fermierul care a stat de vorbă cu noi.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button