Invatamant

O nouă toamnă, un nou început de școală

Ieri, în toate școlile a răsunat primul sunet de clopoțel pentru elevi și s-a dat startul unui nou an școlar. Eroii principali ai sărbătorii au fost cei care au pășit pentru prima dată pragul școlii. Părinții s-au bucurat și ei alături de cei mici de prima zi de școală, însă doar pentru moment, întrucât îi așteaptă mari cheltuieli. Rechizite speciale, manuale alternative, caiete speciale, culegeri și atlasuri, sunt doar câteva din lucrurile pentru care părinții urmează să mai scoată bani din buzunare.

Daniela PORUMB

Roxana NĂSTASĂ

Mii de părinți și copii au venit la școală, în prima zi, cu mari buchete de flori, dar și plini de emoții. Cei mai emoționați au fost părinții, mai cu seamă cei care și-au văzut pentru prima dată copiii așezați într-o bancă de școală. O parte dintre prichindei au rămas cu ochii plini de lacrimi după ce părinții au plecat de lângă ei, neștiind ce îi așteaptă.

Pentru elevii mai mari, ziua a fost ceva mai degajată. Ei s-au întors în bănci cu amintirile dintr-o lungă și frumoasă vacanță de vară, nerăbdători să le împărtășească celorlalți.

La Școala generală „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad (Școala nr. 8), festivitatea de deschidere a reunit în curte mii de elevi, părinți și cadre didactice. Directorii au prezentat asistenței toate schimbările și noutățile care au venit odată cu începerea școlii. De la festivitate nu a lipsit nici preotul, care a binecuvântat noul an școlar. Prezenți au fost și reprezentanți ai Poliției Bârlad, care au trecut în revistă aspectele asupra cărora elevii vor trebui să fie atenți în drum spre școală și înapoi către casă, care țin în special de traversarea străzii, dar și de evitarea conflictelor. După ce elevii au primit sfaturi și recomandări pentru noul an școlar, învățătorii și-au adunat boboceii și i-au condus în sălile de clasă, cei din clasele pregătitoare având parte de o primire deosebită: un tunel de flori pregătit de cei cu un an mai mari.

Am foarte mari emoții. Sunt cele mai mari emoții pe care le-am trăit până acum. Îmi doresc foarte mult pentru copilul meu să se acomodeze și să învețe bine“, a spus o mămică care și-a adus copilul la școală în clasa pregătitoare.

Când am lăsat copilul în clasă, a rămas cu ochii în lacrimi, cu toate că nu e la primul contact cu școala, acum fiind în clasa I” ne-a spus o altă mămică.

Dacă cei mai mici au privit începutul de an școlar ca pe o zi de sărbătoare, elevii de la liceu, mai ales pe cei pe care anul acesta îi așteaptă examenul de bacalaureat, începutul școlii i-a făcut să se gândească la ce îi așteaptă la finalul anului. O parte dintre aceștia și-au pus în gând să pună burta pe carte din timp, pentru a scăpa de stres la vară.

Anul acesta voi da bac-ul, mi-am propus să mă apuc de învățat din timp, pentru că nu vreau să plâng la vară” ne-a spus o elevă din clasa a XII-a de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad.

Fie că au pășit pentru prima dată, sau nu, pragul școlii, fiecare elev a avut parte de emoții. Cei mari au făcut cunoștință cu o parte din profesorii pe care îi vor avea la clasă, cu diriginții sau după caz cu noii colegi.

Elevii sunt, poate, singurii pentru care imaginea a începutului de an școlar își mai păstrează frumusețea. Pentru părinți, începutul școlii a devenit un bun motiv de a se îngrijora, întrucât de acum vor fi nevoiți să investească mai mulți bani. Pe lângă banii cheltuiți pe uniforme, aceștia mai au de cumpărat rechizite, cărți, fețe de bănci sau orice alt lucru impus de fiecare școală în parte.

Caietele speciale și culegerile, grija părinților

După ce au cheltuit aproximativ 500 de lei pentru uniformă, pantofi, ghiozdan și rechizitele de bază, părinții urmează să mai cheltuie câteva zeci sau chiar sute de lei pentru caietele și manualele alternative pe care cadrele didactice le consideră necesare la clasă.

Pentru unii, pregătirea a început încă din vară, pentru că, din cauza costurilor ridicate, nu ar fi reușit să cumpere tot o singură dată. Cu toate astea, tot îi apucă groaza când se gândesc ce urmează de acum în colo. Situația este mai gravă pentru cei care au mai mulți copii la școală. De exemplu, pentru un părinte cu doi copii cheltuiala de început de an școlar s-a ridicat la aproximativ 1.000 de lei. Asta în cazul unuia care nu a cumpărat ghiozdane de firmă sau caiete cu personaje din desene animate imprimate pe coperți.

Nu e de mirare că mulți copii nu merg la școală pentru că nu au posibilități fianciare, având în vedere cât de mari sunt cerințele. Pentru un caiet de scriere, acolo unde se cere, părinții trebuie scoată din buzunare – 10 lei, pentru un caiet de matematică și explorarea mediului – 22 de lei, pentru unul de lectură – 8,5 lei, unul de arte vizuale – 10 lei, unul de educație pentru sănătate costă în jur de 8,5 lei, iar unul de muzică – 10 lei. Acestea sunt însă doar câteva exemple de caiete speciale pentru elevii de clasa I, lista fiind foarte lungă. Un pachet cu toate caietele speciale de la o edirtură ajunge la aproximativ 240 de lei pentru clasa I și la la aproximativ 340 de lei pentru un elev de clasa a IV-a.

La școlile private, cheltuielile sunt colosale

Costurile de început de an școlar pentru cei care și-au înscris copiii la insituții de învățământ private, sunt incomparabil mai mari. În afara rechzitelor și hainelor care trebuie să fie bineînțeles de firmă, se adaugă și tableta care poate fi o necesitate sau doar un simplu moft.

Un părinte al cărui copil va face clasa pregătitoare la o astfel de școală privată scoate din buzunare aproximativ 2.800 euro pe an reprezentând taxa de școlarizare, iar pentru masa caldă de la prânz mai plătește încă 800 de euro pe an. În plus, trebuie cumpărată uniforma specială a școlii care nu este deloc ieftină, putând ajunge la 150-200 de euro și rechizite recomandate de unitatea de învățământ, de cel puțin 200 de lei.

În mediul rural, rechizitele sunt un lux

Dacă la oraș începutul de an școlar e un prilej de bucurie, în mediul rural unde situația financiară a părinților este mai grea și numărul de copii în familie este mai mare, școala începe fără rechizite și cu hainele și ghiozdane din anii trecuți. Acești elevi pot beneficia însă de un pachet de rechizite gratuite din partea Inspectoratului Școlar Județean Vaslui cu condiția ca venitul mediu net lunar pe membru de familie să fie de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară. Pachetul este de 25 de lei pentru un elev din învățământul primar și de 30 de lei pentru un elev din învățământul gimnazial și cuprinde caiete, pixuri, acuarele și creioane. Nu sunt ultimele apărute piață sau dintre cele mai scumpe, însă pentru ei înseamnă mult.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

One Comment

  1. Am vazut imaginile Media Tv in care primarul din Barlad vorbeste despre conditiile minunate in care au inceput elevii de la Scoala de muzica. Dupa ce au fost mutati din aceasta cladire care sta sa cada in Sc. nr.4, din motive de insalubritate cu 3 ani in urma, cei de la conducere au inteles ca excelenta trebuie tratata cum se cuvine, adica batjocorita la maxim, i-au adus pe copii inapoi in maghernita care miroase a mucegai de pe acum , fara sala de sport ,fara laboratoare, fara cancelarie…adica conditii minunate cum bine se exprima primarul acesta ipocrit si mizerabil…culmea cinismului ca si cum nu era de ajuns ca nu au fost intrebati nici profesorii, nici parintii, nici copii daca vor sa lase Scoala lor cu” imprumut total” scolii 1 si ei sa se mute intr-un grajd a avut neobrazarea sa vina in prima zi de scoala aici, pentru ca oamenii au bun simt si nu isi permit sa-l huiduiasca in fata copiilor…ce sa mai vorbim suntem de rasul curcilor…”mama noastra de noi toti| tara de tampiti si hoti”.O tara condusa de golani care nu au nicio limita in a minti si a umili.

Back to top button