Business

Miliardarii lumii păstrează munți de bani în numerar, de teama riscurilor de pe piața financiară

Miliardarii lumii păstrează munți de bani în numerar, dovadă a faptului că ultra-bogații se tem de să investească prea mult pe piața financiară, în urma crizei financiare din 2008-2009, relatează CNBC.

Potrivit unui nou studiu în rândul miliardarilor, realizat de Wealth-X și UBS, miliardarii păstrează fiecare, în medie, 600 de milioane de dolari în numerar, suma mai mare de exemplu decât PIB-ul Republicii Dominicane. Suma este cu 60 de milioane de dolari mai mare față de anul trecut și este echivalentă cu 19% din averea lor netă.

„Nivelul mai ridicat al lichidităților semnalează că mulți miliardari țin banii în afara pieței financiare, în așteptarea momentului optim în care să își facă investițiile”, se arată în studiu.

Astfel, deținerile în numerar ale miliardarilor sunt cu mult mai mari decât investițiile lor pe piața imobiliară. Activele imobiliare ale miliardarilor se ridică în medie la 160 de milioane de dolari pentru fiecare, respectiv circa o cincime din fondurile în numerar ale acestora.

Simon Smiles, director de investiții la UBS Wealth Management, a declarat că familiile miliardare se concentrează în mare parte pe aceeași întrebare și anume ce să facă cu banii.

„Aparenta siguranță a numerarului, la care se adaugă experiența dureroasă a crizei financiare din 2008-2009 și problemele ulterioare din zona euro, întăresc tendința de favorizare a unei strategii prudente de alocare a banilor”, afirmă Smiles în raport.

El avertizează însă că inflația riscă să erodeze valoarea deținerilor în numerar, el recomandând clienților să își asume anumite riscuri cu instrumente precum derivate pe piața valutară sau CDS-uri.

Cu toate acestea, miliardarii se mulțumesc de multe ori să suporte pierderi mici decât să riște pierderi mai mari din plasamente.

Păstrarea unor fonduri mari în numerar nu sunt specifice doar miliardarilor, ci și milionarilor și multimilionarilor, care dețin astfel de sume mari, echivalente cu 20%-30% din averea totală netă.

Bogații sunt încă traumatizați de criza financiară din 2008 și 2009, când multe familii cu bani au rămas fără lichidități. Mai mult, multe familii bogate au ratat creșterile mari înregistrate pe piața financiară în 2012 și 2013, iar acum simt că au pierdut cea mai bună ocazie de a investi.

Sursa: mediafax.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button