altex
Social

Săracii Europei

La Vaslui, coșul zilnic depășește cu mult valoarea medie națională (24 de lei), ajungând la aproape 30 de lei. Acest lucru se datorează, în special, prețurilor mari la alimentele de bază. Calculat la cheltuielile lunare, venitul minim al unei familii cu cel mult patru membri care trăiește în mediul urban ar trebui să fie de cel puțin 2.000 de lei.

 Alexandru CROITORU

Statisticile scot în evidență faptul că județul Vaslui este unul dintre cele mai sărace din țară, cu o rată a șomajului foarte mare în raport cu numărul populației active și cu un salariu mediu mai mic de 1.100 de lei, dar cu cel mai mare preț pe țară la coșul zilnic. Costul unui coș cu alimente de bază ajunge la 28,90 lei pe zi pentru o familie cu doi copii. La polul opus se află județului Timiș, unde rata șomajului este de aproximativ 2%, salariul mediu ajunge la 1.540 de lei, iar costul unui coș cu alimente de bază este de doar 23,5 lei. Un coș mai scump vom găsi în Bihor, unde valoarea este de 30 de lei, la un salariu mediu de 1.135 lei și o rată a șomajului de 4,3%.

La Vaslui sunt cele mai mari prețuri la cartofi, cu peste 2,5 lei/kg față de județul Timiș, unde cartofii se vând sub 2 lei/kg. Fasolea, în Vaslui ajunge la 10 lsaraciei/kg, comparativ cu Timiș, județ unde prețul acesteia ajunge la 6-7 lei/kg. Diferența de preț este dată, în primul rând de comercianți, care profită de faptul că strictul necesar se vinde cel mai bine și nu se sfiesc să ridice prețurile ori de câte ori găsesc un motiv plauzibil.

Din 2008 și până astăzi, prețurile au crescut cu 30%, în condițiile în care modificările salariale au fost nesemnificative. La Vaslui, prețul pâinii este între 0,90 și 1,20 lei, în condițiile în care pâinea nu depășește 400 de grame, iar o familie cu copii aflați în creștere, are nevoie de cel puțin două pâini pentru fiecare masă. Un pui se vinde cu 12 lei/kg, ouăle cu 0,50-0,65 de lei bucata, laptele costă 3.25 de lei/litru, zarzavaturile se vând cu 0,50 sau cu 1 leu legătura, morcovii și celelalte legume pe care o gospodină le folosește în bucătărie au și ele prețuri deloc de neglijat. Astfel, într-o lună, o familie din Vaslui, poate cheltui numai pe mâncare cel puțin 869 de lei, sumă care depășește salariul minim net pe economie cu mai bine de 100 de lei.

test

Facturile întregesc panoul cheltuielilor

Gaz, electricitate, apă, gunoi, cablu-tv, telefon și internet, sunt servicii de care cele mai multe persoane din mediul urban beneficiază. Aceste servicii măresc și ele cheltuielile lunare ale unei familii cu câteva sute de lei. Din fericire, la consumul de gaze și electricitate se mai poate face o difeferență în perioada verii, față de lunile de iarnă, când poate crește semnificativ. În acest caz o familie, oricât de economă ar fi, tot va trebui să scoată din buzunar un minim de 250 de lei lunar, sumă care poate crește semnificativ în lunile de iarnă.

La toate acestea adăugăm și o cheltuială lunară de circa 400 de lei pentru cumpărarea de produse nealimentare necesare unei familii, reprezentând tricotaje, confecții, încălțăminte, medicamente, rechizite școlare, produse de igienă.

Astfel, o familie compusă din cel mult patru persoane are nevoie de cel puțin 2.000 de lei lunar pentru a reuși să-și acopere doar cheltuielile. Asta fără a lua în calcul perioade de vacanță și concedii, relaxare de sfârșit de săptămână, când familia poate ieși în oraș pentru un suc, un film sau o prăjitură cu cei mici. Pentru majoriatea vasluienilor, relaxarea de weekend înseamnă un drum “la țară”, unde muncile agricole prestate la părinți și bunici pot face diferența în cămară.

Related Articles

Back to top button